Aceasta este o rețetă inspirată din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, o carte extrem de utilă și interesantă. Prăjitura care poartă numele celebrei actrițe Greta Garbo este o prăjitură cu foi umplute cu gem (marmeladă) și nucă și este acoperită cu un strat generos de glazură de ciocolată.
Această prăjitură se prepară ușor. Foile se montează crude împreună cu umplutura de gem și nucă și se coace totul deodată. Are un aluat fraged – dospit. Fiind o prăjitură fină și gustoasă poate face parte din repertoriul de Sărbători sau atunci când pur și simplu ai poftă de ceva dulce de casă.
Ingrediente
Foi:
Umplutura:
Decor:
Pentru a prepara foile se freacă drojdia cu zahărul până se lichefiază. Apoi se adaugă untul la temperatura camerei și cele două ouă, adăugate pe rând și se amestecă bine cu mixerul. Se toarnă apoi smântâna, făina și coaja de lămâie și se amestecă puțin mai ușor.
Se lasă aluatul la crescut aproximativ 40 minute. După ce a crescut se împarte în 4 părți egale și se întind 4 foi cu grosimea de o jumătate de cm, pe hârtie de copt. Fiecare foaie se întinde pe hârtie de copt de aceeași mărime cu tava (40 centimetri lungime și 28 centimetri lățime). Se procedează așa pentru a putea muta foaia ușor, în tavă, fără să își piardă forma. După ce se va așeza în tavă se va dezlipi hârtia de copt.
Pentru a prepara umplutura se amestecă nuca cu zahărul vanilat și zahărul tos și se împarte în 3 părți egale. Se unge tava și se începe să se monteze prăjitura. Se pune prima foaie, peste care se întinde gem și se presară din amestecul de nucă cu zahăr. Se continuă cu cealaltă foaie și tot așa până la ultima foaie care va rămâne curată.
Se lasă tava cu prăjitura la cald pentru 30 minute, la dospit și apoi se dă la cuptorul preîncălzit, timp de o oră, la foc potrivit. Când este gata se scoate și se lasă la răcit, după care se toarnă glazura lucioasă peste și ea. Glazura se face punând toate ingredientele într-un castronel care se va băga la cuptorul cu microunde și se va amesteca din 30 în 30 de secunde până va deveni un sos gros.