20 apr. 2024 | 18:14

Știai că era ilegal să-ți înșeli soția? Se aplica pedeapsa cu închisoarea, ce spunea legea până în 2006

Social
Știai că era ilegal să-ți înșeli soția? Se aplica pedeapsa cu închisoarea, ce spunea legea până în 2006
Știai că, până în 2006, în România se aplica pedeapsa cu închisoarea pentru adulter? Ce stabilea Codul Penal.

În România, până în anul 2006, era ilegal să îți înșeli partenerul de viață. Pedeapsa era drastică. Se aplica sancțiunea cu închisoarea. Ce stabilea legislația românească la vremea respectivă.

Înainte de 2006, era ilegal să îți înșeli soția

A descoperi că partenerul tău de viață a comis adulter poate să îți distrugă mariajul. Mulți nu reușesc, în ciuda eforturilor, să înțeleagă motivul pentru care s-a recurs la infidelitate și rămân cu numeroase întrebări privind starea emoțională a soțiului sau a soției.

Înainte de anul 2006, în România, astfel de cazuri puteau fi rezolvate mult mai simplu. Legea de la vremea respectivă stabilea, în Codul Penal, ca adulterul să fie pedepsit cu închisoarea.

„Fapta persoanei căsătorite de a avea relații sexuale afară de căsătorie se pedepsește cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă. Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a soțului nevinovat”, arăta articolul 304 din Codul Penal.

Care era sensul adulterului în jurisprudență

Legea din România se referea la adulter ca fiind o faptă specifică unuia dintre următoarele două cazuri: un bărbat căsătorit întreține relații sexuale cu o altă femeie decât soția sa sau o femeie căsătorită întreține relații sexuale cu un bărbat, altul decât soțul ei.

Sub forma unei paranteze, amintim că, în unele state, în mod surprinzător, a avea o relație extraconjugală fără relații sexuale sau a avea relații sexuale cu o persoană de același sex nu era faptă încadrată drept adulter.

Cum își rezolvau familiile problemele conjugale

Revenind, infidelitatea partenerului de viață, înainte de anul 2006, era ilegală și avea consecințe serioase. Totuși, trebuie menționat că legea era aplicată doar în rare cazuri și, de cele mai multe ori, soții care aflau că au fost înșelați nu apelau la instanță pentru a-și rezolva disputele conjugale.

De cele mai multe ori, adulterul nu era sancționat penal, ci unele persoane dădeau divorț direct. În cele mai fericite cazuri, disputele se rezolvau în mediul familial, între partenerii de viață. Exista însă, o bază legală pentru a considera infidelitatea intimă o infracțiune.

Își doresc românii să fie aplicată vechea lege?

În mediul online a fost efectuat un sondaj atipic, în care românii au fost întrebați dacă și-ar dori ca reglementarea să fie în vigoare și astăzi. Răspunsurile expuse pe platformele sociale i-au luat pe unii prin surprindere. O parte dintre reacțiile utilizatorilor online le redăm în continuare.

„Amendă plus bătaie”/ „Da!”/ „Femeie sunt de acord, când oricum ele înșală mai mult”/ „E valabil și în cazul femeilor”/ „Problema e că, acum, (adulterul – n.r.) e legal”/ „Au interzis ce e în sângele omului, deoarece au știut că se poate abține foarte greu și ar fi putut duce la dezbinarea familiei”, sunt câteva dintre mesajele publicate în mediul online.

Parteneri
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când raiul și iadul sunt deschise
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit o revoltă uriașă
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Capital.ro
Situația în care poliția poate să înregistreze cu radarul de pe contrasens. Modalitatea prin care poate fi contestată o amendă de viteză
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
Total INTERZIS în JOIA MARE! E PĂCAT
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro