STB schimbă regulile: ce vor păți pensionarii care circulă fraudulos

Societatea de Transport București (STB) vrea să pună capăt circulației frauduloase a pensionarilor care nu validează cardurile cu titluri de călătorie. Chiar dacă ești pensionar și beneficiezi de gratuitate, va trebui să validezi un card STB.

Toți pensionarii și alte categorii de persoane care beneficiază de gratuitate la transportul de suprafață cu Societatea de Transport București vor fi obligați să dețină un card, la fel ca toți ceilalți călători.

Pensionarii și celelalte categorii vor beneficia în continuare de gratuitate, dar trebuie să valideze fiecare călătorie cu un card, pentru ca STB să poată monitoriza numărul călătorilor zilnici.

Nu este deloc aberant, dacă te gândești, din perspectiva unui pensionar, că ți se impune o astfel de regulă. Monitorizarea numărului de călători este importantă pentru o societate de transport și pentru tine pentru că astfel, poate repartiza vehiculele, în funcție de cerere.

Dacă te-ai mirat vreodată de ce sunt atât de puține tramvaie sau autobuze pe anumite linii, vina este, în parte, și a ta, ca pensionar, dacă nu ai validat niciodată un card. STB nu are de unde să știe că mașinile sau tramvaiele sunt insuficiente, dacă taxatoarele nu înregistrează decât câteva călătorii într-o zi (de regulă, ale elevilor și studenților, pentru că sunt principalii vizați). În realitate, însă, circulă fraudulos zeci de mii de bucureșteni nemonitorizați și nesancționați.

Reprezentanții STB spun că din totalul călătorilor, vreo 80% nu validează niciun fel de card și sunt abonați, revoluționari, veterani și pensionari (ceea ce e oarecum evident).

De la 1 ianuarie, orice pensionar care nu validează cardul de transport, va fi amendat cu 150 de lei, la fel ca restul călătorilor care circulă fraudulos.

Societatea de Transport București a anunțat un nou regulament privind călătoria cu tramvaiul, autobuzul și troleibuzul și majorarea substanțială a amenzilor, între 100 și 500 de lei, în funcție de gravitate. Va intra în vigoare de la anul și toți călătorii vor fi obligați să valideze cardul (abonament sau cu titlu de călătorie). Vezi aici cum se vor acorda amenzile.

Sursa: Mediafax
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI