Statul român decontează carantina: câți bani plătește pentru cazare, dar pentru mâncare

Statul român decontează carantina: câți bani plătește pentru cazare, dar pentru mâncare

O nouă hotărâre a guvernului român definește foarte bine costurile pe care le decontează autoritățile pentru o zi de carantină. Valorile sunt departe de a fi generoase.

Oficialii guvernamentali au definit pe parcursul zilei de ieri sumele alocate cheltuielilor cu persoanele aflate în carantină. Acestea sunt de 230 de lei în cazul în care trebuie să-ți achiți singur spațiul de cazare sau 50 de lei în situația în care statul român sau altcineva ți-l pune la dispoziție în mod gratuit. Pe lângă acești bani, mai există o așa numită indemnizație de cazare, în valoare de 70 de lei.

poza-carantina-1

Sumele menționate mai sus apar în hotărârea Guvernului privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină şi luarea unor măsuri în domeniul sănătăţii, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Toate acestea sunt prevăzute în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, act normativ care a fost publicat joi seara în Monitorul Oficial.

Pentru a se ajunge la aceste sume, au fost urmate niște norme metodologice definite cu strictețe. La articolul 2 din Hotărârea de Guvern sunt precizate cheltuielile aferente carantinei pentru fiecare persoană în parte. Punctual, le voi disemina mai jos:

  1. Alocaţia de cazare în valoare de 230 de lei pe zi, care include, pe lângă costurile legate de spaţiul de locuit, costurile cu servicii de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora; în situaţia în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziţie în mod gratuit, alocaţia de cazare este în valoare de 50 de lei pe zi, care include cheltuielile pentru serviciile de curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora.
  2. Indemnizaţia de cazare este în cuantum de 70 de lei pe zi şi cuprinde: cheltuieli cu hrana – 3 mese pe zi servite în cameră, cu utilizarea tacâmurilor şi a veselei de unică folosinţă; cheltuieli cu apa – între 2 – 4 litri pe zi de persoană, cu utilizarea paharelor de unică folosinţă; cheltuieli cu îmbrăcăminte corespunzătoare – câte două pijamale şi două perechi de papuci de unică folosinţă pentru toată perioada de carantinare.
  3. La acestea se mai pot adăuga cheltuieli pentru servicii de traducere, dacă persoana aflată în carantină nu este român, dar și cheltuieli pentru alte medicamente și forme de tratament, dacă persoana aflată în carantină suferă de alte boli.