Cum a „reușit” România să piardă câteva miliarde de lei din prostie

Cum a „reușit” România să piardă câteva miliarde de lei din prostie

Pe principiul cine sapă gropa altuia, cade singur ea, deciziile Guvernului Dăncilă au început să se întoarcă împotriva lor. Studiile şi analizele arată că statul pierde miliarde de lei în urma deciziilor luate.

În urma taxei pe lăcămoie, pe care Guvernul a impus-o băncilor şi noile impozite pentru firmele din energie şi comunicaţii, banii nu vor mai putea fi scoși din țară, explică Guvernul.

În consecință se pune problema despre cum lasă statul, multinaţionalele fără bani și despre cum va recupera statul pierderile de miliarde de lei, cauzate de propriile lor decizii.

Efectele taxei pe lăcomie s-au văzut și în scutirile fiscale pe care le au cei din construcții. Astfel, salariile mai mari se vor resimți în consum. Iar în consecință acestea vor duce la încasări mai mici din taxarea muncii. Însă, în privința acestora statul crede că se vor compensa.

Prin faptul că statul a ridicat pragul până la care se poate plăti un impozit pe cifra de afaceri, adică de 1% sau 3%, în funcţie de numărul de angajaţi, statul a pierdut între 1,5 până la două miliarde de lei, potrivit calculelor făcute de Consiliul Fiscal.

Statul s-a gândit inițial că, pe măsura ce o firma va avea mai mulți angajați, impozitul se va micșora. Însă, în urmă altor decizii care mai de care mai controversate, impozitul raportat la numărul de angajați, a început să crească. Așadar, oamenii de afaceri se confruntă în continuare cu schimbările fiscale produse de Guvernul Dăncilă.

Numărul firmelor plătitoare de impozit pe profit s-a redus considerabil în ultimii patru ani, iar încasările bugetare au fost afectate negativ cu sume de ordinul a două miliarde lei, reiese dintr-un studiu realizat de Consiliul Fiscal.
Potrivit acestuia, o inversare a măsurii de impozitare a veniturilor pentru firmele cu venituri anuale de peste 100.000 de euro, concomitent cu eliminarea impozitului specific și întărirea controlului fiscal, astfel încât profiturile scoase la lumină să fie impozitate ar putea conduce la sume suplimentare atrase la bugetul general consolidat de peste 2,5 miliarde lei.

Specialiştii atrag atenția că deciziile luate de Guvern acum, vor fi mult mai dezastruase decât cele din anul precedent. În consecință, companiile existe deja pe piață nu își mai fac planuri de dezvoltare iar investitorii străini vor pleca din România cât de curând.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI