Românii care se încadrează în câteva categorii profesionale vor putea să își cumpere apartamente cu banii de chirie primiți de la stat, conform unei propuneri legislative înregistrate la Senat. Către cine se adresează noul proiect și ce arată actuala legislație? Este vorba despre propunerea legislativă pentru completarea art. 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006.
Conform unei propuneri legislative ce a fost înregistrată la Senat, românii care se încadrează în câteva categorii profesionale vor putea să își cumpere apartamente cu banii de chirie primiți de la stat.
Proiectul de lege prevede acordarea unor facilități pentru magistrați și familiilor lor. Mai exact, este vorba despre procurori și judecători ca ”formă de garantare a exercitării profesiei în mod independent și la un nivel corespunzător așteptărilor societății”, potrivit e-juridic.manager.ro.
Legislația din prezent arată ca magistraților să li se acorde suma lunară pentru decontarea chiriilor, având în vedere că numărul locuințelor de serviciu este limitat față de cele pentru persoanele din sistem care au nevoie de o astfel de facilitate.
Este vorba despre propunerea legislativă pentru completarea art. 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006 care are în vizor salarizarea judecătorilor, procurorilor și altor categorii de personal din sistemul justiției.
Se propune ca suma acordată de titlu de chirie magistraților să fie folosită de ei și pentru achitarea unei rate sau părți din rate pe care o plătesc pentru achiziționarea unei locuințe.
,,Justiţia reprezintă o instituţie fundamentală a statului român care acţionează în scopul apărării intereselor generale ale societăţii, a ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca, prin întreaga lor activitate, să asigure supremaţia legii, să respecte drepturile şi libertăţile persoanelor, precum şi egalitatea lor în faţa legii şi să asigure un tratament juridic nediscriminatoriu tuturor participanţilor la procedurile judiciare.
Indiferent de calitatea acestora, să respecte Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor şi să participe la formarea profesională continuă”, se arată în expunerea de motive.