Statuia lui Vladimir Putin, eliminată de muzeul de ceară din Paris. Cine i-ar putea lua locul

Statuia lui Vladimir Putin, eliminată de muzeul de ceară din Paris. Cine i-ar putea lua locul
Statuia lui Vladimir Putin, eliminata de muzeul de ceara din Paris. Cine i-ar putea lua locul

Decizie fără precedent a muzeului de ceară din Paris. Statuia președintelui rus Vladimir Putin a fost retrasă de la expoziție, în semn de protest față de acțiunile militare ale armatei ruse în Ucraina. În locul statuii sale ar putea fi pusă figura a unui personaj extrem de popular.

Statuia de ceară a lui Vladimir Putin, retrasă de la muzeul din Paris

Muzeul Grevin din Paris a luat această decizie după ce în ultimele zile statuia de ceară a lui Vladimir Putin a fost vandalizată de vizitatori. Oamenii și-au revărsat furia asupra exponatului în urma acțiunilor lui Vladimir Putin din Ucraina.

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat, noi și personalul nostru nu vrem să fim nevoiți să-i reparăm părul și aspectul în fiecare zi”, a declarat directorul muzeului, Yves Delhommeau, la radio France Bleu.

Statuia a fost mutată într-un depozit până la noi ordine. Un purtător de cuânt al muzeului a declarat că încă nu este clar în ce condiții ar putea reveni printre exponate. Este pentru prima dată în istoria muzeului când se ia o astfel de decizie.

Astăzi nu mai este posibil să prezentăm un personaj ca el… pentru prima dată în istoria muzeului retragem o statuie din cauza evenimentelor istorice în curs”, a spus Delhommeau.

Cine ar putea să îi ia locul

Deocamdată, nicio statuie nu acoperă locul rămas gol, între statuia preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden şi cea a liderului chinez, Xi Jinping. Însă în locul său ar putea fi amplasată statuia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Poate că președintele Zelenski îi va lua locul… a devenit un erou pentru că a rezistat și pentru că nu a fugit din țara sa. Ar putea foarte bine să-și ia locul printre marii oameni ai istoriei și ai zilei de astăzi”, a spus el.

Statuia lui Vladimir Putin de la Muzeul Grevin din Paris a fost creată în 2000. După anexarea Penisulei Crimeea de către Rusia, în 2014, acesta a fost vandalizată pentru prima dată. Un demonstrant a înjunghiat statuia, i-a zdrobit capul, iar pe pepieptul său a scris „Kill Putin” („Ucide-l pe Putin”). Se întâmpla cu doar câteva ore înainte ca preşedintele rus să ajungă la Paris. Atunci, statuia lui Putin se afla în apropierea statuilor lui Barack Obama, Francois Hollande și Angela Merkel.

La câteva ore de la eveniment, președintele rus s-a întâlnit la Paris cu președintele francez Francois Hollande și cu premierul Marii Britanii David Cameron. Era prima întâlnire a lui Putin cu lideri occidentali, după anexarea Crimeei.

Citește și: „Copiii din Rusia care protestează împotriva războiului sunt arestați. Ce se întâmplă cu ei”