Pe fondul acțiunilor militare și a deciziilor, cel puțin, iraționale ale lui Putin, tot mai mulți analiști și specialiști în istorie spun că liderul de la Kremlin fie e pe cale să piardă războiul, fie de ja este pierdut. O astfel de analiză a situației de facto din Ucraina, a avut-o și istoricul Yuval Noah Harari, într-un material publicat în The Guardian, intitulat „De ce Vladimir Putin a pierdut deja acest război”.
În editorialul publicat în The Guardian, istoricul Yuval Noah Harari spune că Rușii ar putea cuceri încă Ucraina, dar ucrainenii au arătat în ultimele zile că nu îi vor lăsa să o stăpânească. Același Harari este de părere că Vladimir Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică.
„Poate că va câștiga toate bătăliile, dar tot va pierde războiul. Visul lui Putin de a reconstrui imperiul rusesc s-a bazat întotdeauna pe minciuna că Ucraina nu este o națiune adevărată, că ucrainenii nu sunt un popor adevărat și că locuitorii din Kiev, Harkov și Lviv tânjesc după dominația Moscovei.
Aceasta este o minciună completă, Ucraina este o națiune cu o istorie de peste o mie de ani, iar Kievul era deja o metropolă importantă când Moscova nu era nici măcar un sat. Dar despotul rus a spus minciuna sa de atâtea ori încât se pare că o crede el însuși.”, scrie Yuval Noah Harari pentru The Guardian.
Atunci când și-a planificat invazia în Ucraina, Putin a putut conta pe multe fapte cunoscute. El știa că, din punct de vedere militar, Rusia este mai mică decât Ucraina. El știa că NATO nu va trimite trupe pentru a ajuta Ucraina, știa că dependența europeană de petrolul și gazele rusești ar face ca țări precum Germania să ezite să impună sancțiuni dure. Pe baza acestor fapte cunoscute, planul său a fost să lovească puternic și rapid Ucraina, să-i decapiteze guvernul, să instaureze un regim marionetă la Kiev și să reziste sancțiunilor occidentale, este de părere celebrul istoric.
Cu doar șase luni în urmă, Vladimir Putin a deschis un manifest de 7.000 de cuvinte despre legăturile istorice dintre Ucraina și Rusia cu afirmația că rușii și ucrainenii sunt „un singur popor”. „Dar, spre nenorocirea și tragedia comună a celor două țări, în ultimii ani a apărut un zid între Rusia și Ucraina”, declara Putin.
Există persoane care văd în comentariile lui Putin o parte a explicației pentru masarea a zeci de mii de trupe la granițele sale cu Ucraina, o mișcare care au determinat oficialii occidentali să lanseze avertismente tot mai alarmante că Rusia se pregătea pentru o invazie. Ministrul Apărării, Serghei Lavrov, avertiza că Rusia va lua „contramăsurile necesare dacă Occidentul își continuă cursul agresiv”, dar Moscova a negat că plănuiește o invazie.
Rusia considera că integrarea Ucrainei în NATO reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale și a cerut ca alianța militară să nu se extindă spre est în Ucraina sau în alte state foste sovietice. De asemenea, a cerut ca NATO să își retragă desfășurările militare în Europa Centrală și de Est, lucru care nu s-a întâmplat.
Oficial, motivația invaziei a fost cu totul alta, dar mai toate cancelariile lumii occidentale au înțeles că acțiunile lui Putin erau ca măsură de a-și proteja granițele de o posibilă extindere a NATO. În acest context, concluzia istoricului Yuval Noah Harari este că „din păcate, acest război va fi probabil de lungă durată.”
„Ultimele câteva zile au demonstrat lumii întregi că Ucraina este o națiune foarte reală, că ucrainenii sunt un popor foarte real și că, cu siguranță, nu doresc să trăiască sub un nou imperiu rusesc.
Principala întrebare rămasă deschisă este cât timp va fi nevoie pentru ca acest mesaj să pătrundă în zidurile groase ale Kremlinului.”, își încheie editorialul Yuval Noah Harari.
Rămâne să vedem ce se va întâmpla în zilele următoare, și dacă noile planuri de negociere între Ucraina și Rusia vor ajunge la un numitor comun, dar ceea ce este cert, este că în marile orașe ucrainene se moare în luptele duse de soldații ucraineni și trupele rusești.
Citește și: Vladimir Putin, decret pentru toată Rusia de azi, 2 martie. Toți rușii au primit interzis