Se află în nordul țării, la confluența râurilor Dorna și Bistrița, în una dintre cele mai frumoase depresiuni din Carpații Orientali. I se mai spune și Țara Dornelor. Foarte mulți români care au boli de inimă ajung în regiune pentru a se trata de afecțiunile de care suferă, la recomandarea medicilor.
Fără îndoială, i-ai auzit numele cel puțin o dată până acum. Apele minerale de la această stațiune sunt cunoscute și apreciate încă de la 1800. În anul 1845, aici s-a construit primul stabilament balnear, în a doua jumătate a secolului XIX începându-se amenajarea și modernizarea stațiunii.
Au fost efectuate lucrări prin captări de izvoare, prin aplicarea primelor tratamente cu nămol de turbă și mai ales prin construirea instalațiilor balneare moderne în anul 1895. În primul deceniu al secolului XX, Vatra Dornei, fiindcă despre ea este vorba, a fost declarată oraș.
În 1944, instalațiile balneare au fost complet distruse de trupele germane în retragere, ceea ce a pus problema refacerii stațiunii. După anul 1970, capacitatea stațiunii Vatra Dornei a crescut foarte mult, prezentând circa 5.000 de locuri de cazare, unele hoteluri având bază proprie de tratament.
Astăzi, la stațiunea balneară Vatra Dornei se deplasează turiști care, la recomandarea medicului sau nu, vor să se trateze de diverse afecțiuni, în mod deosebit de boli de inimă. Situată la o distanță de 40 km de Câmpulung Moldovenesc, 110 km de Suceava și 83 km de Bistrița, Vatra Dornei este ușor de accesat.
Deși mulți români vor să se trateze aici de bolile de inimă, cel mai bine este ca tratamentele să fie urmate la recomandarea medicului. Este un fapt bine cunoscut că apele de la Vatra Dornei sunt carbogazoase și bogate în sodiu, calciu și magneziu. Mai mult, aici se practică numeroase tratamente cu nămol.
La stațiunea balneară Vatra Dornei se fac tratamente cu băi de nămol, dar și proceduri de împachetări cu nămol. Tot aici sunt și mofete de sonda foarte pure și bogate în dioxid de carbon, potrivit reprezentanților de la diverse centre de tratament.
Băile cu apă minerală încălzită și bogată în dioxid de carbon, instalațiile special amenajate pentru băile calde, buvetele pentru curele interne cu apă minerală, instalațiile pentru mofetele artificiale, pentru electroterapie și hidroterapie sau mecanoterapie se află, de asemenea, pe lista facilităților.
Pentru că au proprietăți terapeutice, apele de la stațiunea balneară Vatra Dornei sunt foarte lăudate și promovate drept o soluție pentru refacerea organismului, dar și pentru menținerea unei stări de relaxare. Nu este bine să se urmeze tratamente aici, însă, fără recomandarea medicului.