30 oct. 2023 | 16:53

Stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani. Puțini oameni știau

Diverse
Stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani. Puțini oameni știau
Este un loc unic în lume

Meotrul a devenit una din modalitățile zilnice de deplasare a locuitprilor Capitalei, încă de la inaugurarea sa, în 1979. Are o lungime de 76, 12 km și un total de 62 de stații. Printre ele se află și stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani, despre care puțini oameni știau acest lucru. Citește mai departe și vezi despre ce stație este vorba.

Metroul bucureștean, o prezență zilnică în viața noastră

Încă de la lansarea sa oficială, în 1979, metroul a ajuns să fie un mijloc de transport preferat de toți locuitorii Capitalei. Deși nu deține un record de mărime, și are doar 62 de stații, zilnic sunt milioane de români care circulă cu acest mijloc de transport în comun.

Proiectul original al metroului din Bucuresti. Pe unde trebuia sa treaca, de fapt

Proiectul metroului din Bucureşti din 1974

Istoria acestei construcții începe cu mulți ani înainte de decizia lui Nicolae Ceaușescu de a da bucureștenilor acest mijloc de transport, și așa cum scriam într-un alt articol, primul proiect îi aparține inginerului român Dimitrie Leonida, al cărui nume îl regăsim astăzi printre cele 62 de stații.

Vezi aici: Proiectul original al metroului din Bucureşti

În lista cu cele 62 de puncte de acces se află și stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani.Dacă nu ți-ai dat seama încă despre ce stație este vorba, citește mai departe și află-i numele.

Care este stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani

În fiecare zi zeci, poate sute și mii de tineri studenți, și nu numai, au folosit acesatăs tație ca punct de plecare sau sosire. Stația despre car vorbim se numește ”Politehnica”, iar proiectul acesteia a fost unul unic în lume.

Ideea construcției acestei stații a venit ca o necesitate de a lega zona cartierului Militari, mai ales a zonei din jurul Universității Politehnica cu restul orașului. Dar, ceea ce o face unică este partea de pardoseală a stației, unde au fost încastrate  fosile vechi de milioane de ani.

Vezi și: Ce înseamnă numele stațiilor de metrou din București, de fapt. Puțini români mai știu aceste detalii ascunse

Conform arhitecului, fosilele care se regăsesc în marmura din interiorul stației, au peste 65 de milioane de ani,c eea ce face din stația de metrou Politehnica un adevărat muzeu.

Stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani. Puțini oameni știau

Stați de metrou Politehnica, un adevărat muzeu.

În 1983, atunci când s-a decis construcția acestei stații, s-a folosit calcar adus tocmai din Munții Apuseni, acesta stând la baza dalelor ce au decorat întreaga suprafață pietonală din interior.

În interiorul acestora aveau să fie descoperite un număr impresionant de fosile, datate ca având o vechime de cel puțin 65 de miioane de ani, și denumite ”rudists”, creaturi care au trăit în perioada Cretacicului.

Află detalii: Se schimbă harta Metrorex. Stațiile de metrou care apar în București

Într-un material amplu, scris de Profesorul de  paleontologie Mihai Popa, aflăm că stația Politehnica ”a fost o întâmplare foarte fericită, o dorință din anul 1983 a lui Nicolae Ceaușescu de a decora toate stațiile de metrou doar cu roci ornamentale românești.” 

Stația de metrou Politehnica, sau ”Muzeul de trei minute”

Tot domnia sa mai spune că ceea ce se regăsesște în pardoseala stației a devenit pentru studeții săi ”Muzeul de trei minute”, un proiect menit să-i invee pe studenți despre acest tip de fosile:

”… proiectul pentru muzeul de la Politehnica e gata de ceva timp, totul este pregătit iar redecorarea propusă este spectaculoasă. Pe pereții stației pot fi afișate imagini de paleoartă, reconstituiri de paleomediu, iar pe tavan pot fi pictate reptile marine care înotau pe recif.

Problema paleoartei, a reconstiturilor artistice de paleomedii este o problemă complexă, dearece paleoarta se produce greu și este scumpă. Totuși, paleoarta rămâne un vehicul important pentru mesajul paleontologic, pentru educația paleontologică a publicului larg.”, mai spune profesorul Mihai Popa.

Stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani. Puțini oameni știau

Proiectul ”Muzeul de trei minute”, inițiat de profesorul Mihai Popa

Astăzi, locuitorii Bucureștiului merg zilnic din și spre această stație, unii dintre ei fără să știe că au un muezu spectaculos și unic în lume, stația de metrou din București unde călătorii calcă pe fosile vechi de milioane de ani.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Salariații care iau mai puțini bani de la 1 ianuarie. Guvernul taie din venituri
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro