O categorie importantă de angajați din România vor pierde bani, începând din anul 2024. Un proiect de buget ce a fost adoptat joi, 14 decembrie 2023, de către Guvern vorbește despre anularea a câteva sporuri și prime pentru salariați. Află în continuare despre ce este vorba concret.
Consiliul Uniunii Europene a transmis României, pe data de 3 aprilie 2020, o recomandare în vederea încetării situaţiei de deficit public excesiv (2020/C 116/01). Potrivit documentului, autoritățile politice trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsuri pentru corectarea deficitului bugetar.
Guvernul României are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung, precum şi predictibilitatea politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, în scopul menținerii stabilității macroeconomice, se arată în documentul amintit.
Citește și: Domeniul în care se găsesc cele mai multe job-uri în România. Salariile sunt considerabile
În circumstanțele date, Guvernul României a adoptat joi, 14 decembrie 2023, o nouă formă de buget prin care au fost instituite anumite măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
Proiectul de buget ce a fost adoptat joi de către parlamentari nu mai prezintă niciun paragraf referitor la acordarea de vouchere, bonusuri, prime sau sporuri pentru o serie de angajați români în anul 2024. Așadar, începând de anul viitor, mulți dintre banii de la stat vor fi anulați.
Zilele și orele lucrate suplimentar de către angajații de la stat nu vor mai fi plătite cu bani, ca până acum. Potrivit noilor reglementări din proiectul de buget adoptat joi, 14 decembrie 2023, angajații vor primi zile libere pentru cele lucrate suplimentar:
„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora”.
Excepție de la această prevedere fac militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
Citește și: Peste jumătate dintre angajați sunt nemulțumiți la locul de muncă actual. Vor să schimbe jobul în 2024
De asemenea, angajații de la stat nu vor mai primi niciun fel de bonus sau extra beneficii, potrivit noilor reglementări legislative. Începând din anul 2024, nu se mai acordă premii, cu excepția sportivilor.
Se vor acorda tichete de creșă angajaților care sunt și părinți cu copil sau copii mici, în valoare de 1.500 de lei, însă doar în anumite condiții.
O categorie de salariați afectați de noile modificări este reprezentată de cadrele didactice, care nu vor mai primi vouchere începând din anul 2024. În ceea ce privește sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă, ele se vor acorda doar sub nivelul de 1.500 lei brut.
Ajutoarele pentru ieșirea la pensie din partea instituțiilor și autorităților publice, banii pentru facturile la gaz, energie electrică, agent termic (de exemplu: lemne) au fost anulați.