Un pește ale cărui prime semne de viață datează de acum 45 de milioane de ani este pe cale de dispariție din cauza barajelor de pe râul Argeș și a nepăsării autorităților. Câteva zeci de exemplare încă mai pot fi găsite acum în județul menționat, însă nu se știe pentru cât timp.
O specie preistorică ce a luat naștere în urmă cu 45 de milioane de ani e pe cale de dispariție. „După mulți ani de încercări pentru a-l salva (n.r. aspretele) ni s-a spus că specia e dispărută”, a declarat Nicolae Crăciun, pentru BBC. „Dar eram siguri că se înșeală.” Apretele este de mici dimensiuni, e nocturn și se ascunde sub stânci, iar din păcate viitorul lui e unul incert. Estimările oficiale arată o populație de aproximatic 10-15 exemplare care trăiesc pe o întindere de 1 kilometru, în apele râului Vâlsan. În anul 2000, numărul peștilor se ridica la aproximativ 200, iar de atunci a scăzut incredibil de mult.
O echipă de oameni de știință și ecologiști militează pentru salvarea speciei endemice cunoscute și sub numele de Romanichthys valsanicola. „Să ai un asprete în faţa ochilor este ceva fantastic, e una dintre cele mai mari recompense pe care un biolog le poate primi pe teren”, a spus Andrei Togor, biolog și ihtiolog român care a monitorizat râul și a dat peste peștii preistorici. Aspretele mai este denumit fosilă vie, pentru că a reușit să trăiască milioane de ani fără să sufere vreo mutație. Din păcate, șase decenii de activitate umană i-a afectat mult habitatul și populația. Problema? Barajele hidroelectrice construite în anii ’60 de regimul comunist, atunci când specia putea fi găsită pe o fâșie de 30 de km din rău.
„A dispărut din Râul Doamnei, pentru că a rămas fără apă. Aproape un an, râul a fost aproape secat. Comuniștilor nu le-a păsat de sspeciile endemice. Acest pește este atât de rar din cauza omului”, a mai spus Andrei Togor.
Aspretele se destăinuie oamenilor în primele imagini video după mulți ani de incertitudine. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu, de către colegii mei din echipa de salvare a aspretelui, ihtiologii Andrei Togor şi Marcus Drimbea.#AspreteleTraieste pic.twitter.com/gLY7XDGvgX
— Alex Gavan (@AlexGAVAN) October 22, 2020
1. Spongierii – 760 de milioane de ani
2. Meduza – 505 de milioane de ani
3. Nautilul – 500 de milioane de ani
4. Crabul potcoava – 445 de milioane de ani
5. Celacantul – 360 de milioane de ani
6. Lampetra – 360 de milioane de ani
7. Crevetele mormoloc – 220 de milioane de ani
8. Crevetele potcoavă – 200 de milioane de ani
9. Sturionul – 200 de milioane de ani
10. Rechinul gulerat – 150 de milioane de ani
11. Furnica de pe Marte – 120 de milioane de ani
12. Rechinul Goblin – 118 milioane de ani