Specia preistorică de pești din România. Pericolul în care se află din cauza oamenilor

Specia preistorică de pești din România. Pericolul în care se află din cauza oamenilor
Specia preistorică de pește din România se află în pericol

Un pește ale cărui prime semne de viață datează de acum 45 de milioane de ani este pe cale de dispariție din cauza barajelor de pe râul Argeș și a nepăsării autorităților. Câteva zeci de exemplare încă mai pot fi găsite acum în județul menționat, însă nu se știe pentru cât timp.

Specia preistorică pe cale de dispariție. Au mai rămas 10-15 astfel de pești

O specie preistorică ce a luat naștere în urmă cu 45 de milioane de ani e pe cale de dispariție. „După mulți ani de încercări pentru a-l salva (n.r. aspretele) ni s-a spus că specia e dispărută”, a declarat Nicolae Crăciun, pentru BBC. „Dar eram siguri că se înșeală.” Apretele este de mici dimensiuni, e nocturn și se ascunde sub stânci, iar din păcate viitorul lui e unul incert. Estimările oficiale arată o populație de aproximatic 10-15 exemplare care trăiesc pe o întindere de 1 kilometru, în apele râului Vâlsan. În anul 2000, numărul peștilor se ridica la aproximativ 200, iar de atunci a scăzut incredibil de mult.

O echipă de oameni de știință și ecologiști militează pentru salvarea speciei endemice cunoscute și sub numele de Romanichthys valsanicola. „Să ai un asprete în faţa ochilor este ceva fantastic, e una dintre cele mai mari recompense pe care un biolog le poate primi pe teren”, a spus Andrei Togor, biolog și ihtiolog român care a monitorizat râul și a dat peste peștii preistorici. Aspretele mai este denumit fosilă vie, pentru că a reușit să trăiască milioane de ani fără să sufere vreo mutație. Din păcate, șase decenii de activitate umană i-a afectat mult habitatul și populația. Problema? Barajele hidroelectrice construite în anii ’60 de regimul comunist, atunci când specia putea fi găsită pe o fâșie de 30 de km din rău.

Aspretele, peștele preitoric pe cale de dispariție. A ajuns la doar 10-12 exemplare
Aspretele, peștele preitoric pe cale de dispariție. A ajuns la doar 10-15 exemplare

„A rămas fără apă, râul a fost secat”

„A dispărut din Râul Doamnei, pentru că a rămas fără apă. Aproape un an, râul a fost aproape secat. Comuniștilor nu le-a păsat de sspeciile endemice. Acest pește este atât de rar din cauza omului”, a mai spus Andrei Togor.

Cele mai vechi specii de animale de pe Pământ

1. Spongierii – 760 de milioane de ani
2. Meduza – 505 de milioane de ani
3. Nautilul – 500 de milioane de ani
4. Crabul potcoava – 445 de milioane de ani
5. Celacantul – 360 de milioane de ani
6. Lampetra – 360 de milioane de ani
7. Crevetele mormoloc – 220 de milioane de ani
8. Crevetele potcoavă – 200 de milioane de ani
9. Sturionul – 200 de milioane de ani
10. Rechinul gulerat – 150 de milioane de ani
11. Furnica de pe Marte – 120 de milioane de ani
12. Rechinul Goblin – 118 milioane de ani

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI