28 iul. 2019 | 16:10

Spaima criminalilor și a hoților. Povestea comisarului Alimănescu, cel mai dur polițist din istoria României

Știri generale
Spaima criminalilor și a hoților. Povestea comisarului Alimănescu, cel mai dur polițist din istoria României
Eugen Alimănescu e cunoscut drept cel mai dur polițist din istoria României. Tehnicile sale erau controversate, dar a rămas în memoria colectivă drept un justițiar feroce, spaima criminalilor și a hoților și poreclit ”Comisarul de Fier” sau ” Invincibilul”.
Comisarul Eugen Alimănescu s-a făcut cunoscut după Al Doilea Război Mondial. La acea vreme, în București rata infracționalității era extrem de mare. Așa că era nevoie de o mână forte.
Se spune că pentru Eugen Alimănescu nu existau reguli. Singurul lui scop era prinderea infractorilor și se folosea de toate tehnicile posibile pentru reuși acest lucru. Unele erau chiar neortodoxe. Căuta chiar să-i provoace pe infractori, dându-le un pistol fără gloanțe, pentru ca apoi să aibă motiv să-i împuște.
În presa vremii, există și articole care povestesc despre Eugen Alimănescu. Unul dintre ele a apărut în ziarul Universul.

„Dibaci mânuitor a tot soiul de arme, tintaş fara de pereche, iar pe deasupra dotat cu un mare curaj, era şi de aşteptat ca în scurt timp cei mai temuti banditi sa-i cada victime”, spunea unul dintre articole.

Cine era Eugen Alimănescu și cum a ajuns un justițiar de temut

Eugen Alimănescu s-a născut pe 26 iulie 1916, la Slatina. A ajuns în București după ce s-a angajat într-o firmă pe funcția de contabil.

Ulterior, a fost făcut sergent în armată și a fost trimis chiar pe frontul din URSS. Pentru curajul său a fost recompensat, apoi a ajuns polițist unde a avut rezultate remarcabile. Se spune că în foarte scurt timp, aproximativ patru luni, a prins 1.000 de persoane certate cu legea.

A observat, însă, foarte repede că nu are sprijinul colegilor, mulți dintre ei fiind corupți. La fel ar fi fost și judecătorii care-i scăpau repede pe cei prinși de Alimănescu. Așa că a decis să-și facă singur dreptate.

Cum îi voia dispăruți pe cei care încălcau legea, a început să aplice metode neortodoxe.

Eugen Alimănescu a găsit o metodă radicală de a scăpa Bucureştii de infractori. Cum îi prindea, el nu-l mai aresta. Îi împuşca pe loc. După care făcea raport că individul încercase să fugă de sub escortă, că nu se supuse la somaţii, că ripostase cu arma în mână şi aşa mai departe”, potrivit lui Traian Tandin, care a scris volumul Cazuri judiciare celebre

Eugen Alimănescu și Brigada Fulger

Pentru a-și duce la capăt planul de a-i prinde pe răufăcători, Eugen Alimănescu și-a înființat propria echipă – Brigada Fulger.

„De la o vreme, cronicile noastre politiste, în cari inainte îşi găseau loc, – pe una, doua sau trei coloane, – drame sentimentale, mici amoruri, cari sfârşeau fie pe patul unui spital, fie la morga, furturi marunte sau câte-un foc pe ici, pe colo, au devenit adevarate reportagii de razboi si pe drept cuvant pentru ca ele oglindesc desfăşurarea unor lupte îndarjite, ce se duc între bandiţi şi politişti, aceştia din urmă fiind în plină ofensivă, conduşi de cel mai cutezator politist pe care l-a avut candva Capitala: seful-poliţai Eugen Alimanescu”, scriau jurnaliștii de la Universul.

Ziarele acelor vremuri îl adorau pe Alimănescu și, mai mult, publicau pozele făcute de acesta, în care se lăuda cu prada:  „Bandiţi ucişi în lupta cu Brigada Alimănescu”, scria justițiarul pe o pancartă pusă lângă cei pe care-i omora.

Jaful de la Banca Națională, din Brașov, a arăta din nou dibăcia lui Alimănescu. Brigada sa a fost însărcinată cu prinderea hoților, care reușiseră să plece cu un milioan de dolari și cu 300 de cocoșei de aur.

Alimănescu a organizat o ambuscadă și i-a făcut pe cei doi spărgători să se împuște reciproc.

Printre cei care au intrat pe mâinile polițistului se numără și Iancu Berilă, un criminal al vremurilor cu zeci de victime la activ. El a fost prins de Alimănescu în 1947.

Eugen Alimănescu, cel mai dur polițist român

Metodele lui Eugen Alimănescu erau discutabile, dar dădeau roade.

Pentru descoperirea infractorilor, foloseşte cele mai barbare metode de tortură ca: spânzurătoarea, le leagă la picioare ziare apoi toarnă petrol şi le dă foc, şi alte metode bestiale, schingiuind oamenii fără a ţine seama dacă sunt vinovaţi sau nu, făcându-i ca în timpul torturilor să declare lucruri ce nu le aparţin”, se arată în scrierile vremurilor.

Pentru succesul său profesional, comuniștii au încercat să-l recruteze. Și ar fi reușit să-l folosească la eliminarea disidenților, dar ulterior, după ce s-a apucat de contrabandă, e devenit el însuși ținta comuniștilor.

Din 1948, a început să fie urmărit, iar comuniștii doreau să-l elimine. Într-un final, a fost condamnat la muncă la Canal. A fost, însă, mutat repede pentru că ceilalți deținuți fuseseră prinși chiar de el.

A fost dus la Ocnele Mari, apoi la Midia și a fost eliberat după doi ani de zile. În libertate, însă, după o perioadă i s-a înscenat o delapidare și a ajuns din nou pe mâna Miliției.

A fost transportat cu trenul spre Ziminicea și a murit în condiții suspecte chiar în timpul acelui drum. Varianta autorităților a fost că a fost împușcat în timp ce încerca să fugă, dar realitatea ar fi că autoritățile l-au executat.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Femeia care îi bântuie visele lui Mihai Bobonete. A divorțat de două ori
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
RĂSTURNARE după PRĂBUȘIREA AVIONULUI! S-a AFLAT ACUM!
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro