Cel mai riscant drum din vestul României va intra în reparații! Înfiinţată la începutul anilor ’70, șoseaua nu a fost niciodată modernizată. Aceasta trece prin Munții Retezat până la barajul Gura Apelor din Retezat. În 2024, drumul va fi modernizat cu 70 de milioane de lei și va cuprinde o porțiune de aproximativ 33 de kilometri.
Șoseaua situată la peste 1.000 de metri altitudine în Munții Retezat este numită Drumul Județean 685 Râu de Mori – Lacul Gura Apelor – Poiana Pelegii.
Această șosea este cunoscută drept cea mai periculoasă din țară. În acest, consiliul Județean Hunedoara a anunțat că vor începe lucrările de modernizare, între localitatea Cârnești și zona barajului din Retezat, iar investiția este estimată la aproape 70 de milioane de lei, cu tva.
Șoseaua urcă spectaculos prin Munții Retezat până la barajul Gura Apelor din Retezat. Drumul a fost construit în anii ’70, în timpul amenajării hidroenergetice Râu Mare – Retezat, care cuprinde și lacul de acumulare și hidrocentralele Retezat și Clopotiva.
Barajul Gura Apelor din Retezat a fost ridicat din anrocamente, grohotiş, argilă, granit și roci stâncoase, iar pe vremuri era cel mai mare baraj din Europa. Deși drumul oferă o priveliște de vis, el reprezintă o amenințare pentru turiști, mai ales în sezonul rece.
„În zonele unde riscul căderilor de pietre este ridicat, s-a prevăzut în proiect montarea unor plase de protecție”, susține Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara, potrivit Adevărul.ro.
În zonele apropiate barajului, stâncile uriașe s-au desprins de pe munte și au ajuns pe carosabil, împreună cu tone de bolovani și pământ.
Cea mai dificilă porţiune a șoselei este sectorul dintre Brădăţel, o fostă colonie muncitorească din anii ’70, transformată apoi în tabără şcolară şi abandonată parţial, dar şi barajul Gura Apelor. În anumite locuri, autorităţile au lărgit drumul, însă porțiunea de drum rămâne în continuare periculoasă.
În schimb, pe timpul verii, drumul poate fi parcurs în aproximativ o oră. Este singurul drum pe care turiștii îl parcurg pentru a ajunge în „inima” Parcului Naţional Retezat, la Poiana Pelegii. De acolo pornesc mai multe trasee montane spre lacurile glaciare din zonă.
„Starea drumurilor se poate modifica de la o zi la alta în funcţie de condiţiile meteo”, au informat reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat.