Nici nu a fost învestit bine noul Guvern, că au și început disensiunile în interior. Au existat tot mai multe zvonuri despre neînțelegerile din sânul guvernului condus de Florin Cîțu. Primul dintre miniștrii care amenință cu demisia, este Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației. Motivele sunt nenumărate și de importanță majoră pentru bunul mers al educației în România.
După eșecul fostului ministru de a gestiona situația din toată această perioadă, odată cu venirea noului Guvern s-a sperat la o redresare și o reformatare a Educației în România. Pentru acest deziderat a fost readus la cârma Ministerului Educației, Sorin Cîmpeanu, care mai ocupase această funcție și în trecut. Numai că, așa cum declara recent chiar Sorin Cîmpeanu, ceea ce a găsit în minister este un adevărat dezastru.
Pregătit să schimbe fața educației românești prin reformele atât de necesare, actualul ministru, Sorin Cîmpeanu s-a lovit de o altă problemă. Aceasta nu este nouă, ci datează de mai bine de 20 de ani, indiferent de guvernare.
Este vorba de lipsa banilor atribuiți de la bugetul de stat pentru Educație. Se pare că Sorin Cîmpeanu s-a lovit de un refuz din partea șefului său direct, premierul Florin Cîțu. Justificarea premierului și a ministrului de finanțe invocă lipsa fondurilor.
„Dacă nu vom avea o creştere a bugetului Ministerului Educaţiei destinat educaţiei în valoare absolută, o creştere cât de mică, dacă vom avea scădere voi lăsa locul altuia care ştie să rezolve problemele din Educaţie fără resurse financiare pentru că eu am declarat că nu ştiu să le rezolv fără resurse financiare.”, declara Sorin Cîmpeanu.
Indiferent de guvernările care s-au perindat la Palatul Victoria, Educația și Sănătatea au avut de fiecare dată de suferit. Indiferent de ce bugete austere sau nu au avut guvernele, către Educație au fost alocate cele mai mici bugete.
De aici și reacția actualului ministru, Sorin Cîmpeanu și amenințarea acestuia cu demisia din funcția pe care o deține. Este necesară o reformă drastică în sistemul de educație românesc, iar asta nu se poate face cu un buget de austeritate permanent.
”Creşterea de buget trebuie să acopere sumele necesare pentru organizarea remediale în asamblul lor.În acst buget incluzând şi soluţia şcolilor de vară. Trebuie să acopere creşterea costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale.
Aceste cheltuieli au crescut în ultimii ani de la 321 de lei per elev, la 387 de lei per elev”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Încă din prima zi de mandat, Sorin Cîmpeanu declara că există mai multe scenarii pentru redeschiderea școlilor. Unul dintre acestea face referire la data de 8 februarie, după vacanța intersemestrială. În același timp, mai spune ministrul, nu sunt excluse și alte scenarii.
”Orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu.
Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.