Sondaj: Când s-ar putea dezintegra UE. Statistici îngrijorătoare

Sondaj: Când s-ar putea dezintegra UE. Statistici îngrijorătoare

Rezultatele unui sondaj realizat recent arată că Uniunea Europeană s-ar putea dezintegra în următorii 20 de ani. Sondajul a fost realizat pe mai mult de jumătate din electoratul din UE, printre țările incluse fiind și România.

Despre dezintegrarea Uniunii Europene se vorbește de mult timp. Unii își freacă mâinile la gândul că Europa s-ar putea dezbina și ar deveni astfel mult mai vulnerabilă în fața altor mari puteri ale lumii (militare, economice etc), alții se tem de acest scenariu și cred că sfârșitul UE începe odată cu Brexit-ul.

Nu este exclus ca și alte țări să ceară ieșirea din UE în următorii ani, pe fondul scăderii încrederii multor europeni în această entitate. Unele state se simt dezavantajate în fața marilor puteri și vor să meargă mai departe pe cont propriu. Ceea ce nu e deloc recomandat, în contextul amenințărilor care vin din Est.

Sondaj: UE s-ar putea dezintegra în următorii 20 de ani

Sondajul care arată că în următorii 20 de ani există o probabilitate serioasă ca Uniunea Europeană să se destrame a fost realizat la solicitarea grupului de reflecţie European Council on Foreign Relations. În Franţa, Germania, Belgia, Italia, Olanda, Austria, Slovacia, România, Grecia, Republica Cehă şi Polonia, majoritatea electoratului consideră că blocul comunitar poate fi dezmembrat în următorii 10-20 de ani.

Datele care ridică cele mai mari îngrijorări vin din Franța, unde partidul La République En Marche se află în urma formaţiunii de extremă-dreapta Adunarea Naţională în preferințele alegătorilor pentru alegerile europarlamentare. 58% dintre francezi sunt de părere că UE se va dezintegra în următoarele 2 decenii.

Slovacia este țara cu cel mai mare număr de alegători care iau în calcul acest scenariu (66%). Țările în care procentul celor care nu mai cred în UE este mai mic de 50% sunt Suedia (44%), Danemarca (41%) şi Spania (40%). Cele 14 state analizate în sondaj reprezintă 80% dintre locurile din Parlamentul European.