06 apr. 2022 | 15:57

Soluție cuprică anti-îngheț pentru pomi. Așa îi protejezi de frigul care va cuprinde România

Social
Soluție cuprică anti-îngheț pentru pomi. Așa îi protejezi de frigul care va cuprinde România
Cum se protejeaza poii fructiferi de inghet

Soluție cuprică anti-îngheț pentru pomi. Așa îi protejezi de frigul care va cuprinde România. În contextul în care Primăvara Falsă și-a făcut apariția și în țara noastră, cei care au pomi fructiferi ar fi bine să și-i protejeze. Falsa Primăvară este feneomenul care aduce temperaturi extrem de scăzute după zile frumoase cu temperaturi  ridicate de primăvară.

Cum îți protejezi pomii primăvara, atunci când temperaturile scad puternic. Soluția cuprică anti-îngheț te scapă de probleme

Pentru cei care vor să își știe pomii în siguranță, în contextul în care în România au fost zile căduroase de primăvară urmate de nopți cu îngheț, au la îndemână o soluție pentru a-și proteja pomii. Pentru cei care nu știu, pomii fructiferi se protejează în caz de îngheț cu o soluție cuprică ce conține carbon, azot, sulf solubil și, bineințeles, cupru metalic.

În plus, această soluție se poate folosi și împreună cu zeama bordeleza de tip MIF, sulfatul de cupru de tip MIF, Sulfomat 80PU și polisulfura de calciu tip MIF.

Producția, grav afectată de îngheț

Pomii fructiferi pot fi afectați de aceste fluctuații de temperatură, asta însemnând că producția poate fi serios afectată în acel an. Drept urmare, mugurii pomilor trebuie protejați pentru a ne asigura că recolta nu va fi afectată. Acum că știm din ce este compusă soluția cuprică anti-îngheț și la ce folosește, trebuie să aflăm ce concentrație trebuie să aibă și până la ce temperaturi poate fi aplicată.

Soluția cu o concentrație de 5% poate fi aplicată până la temperatura de -5 grade Celsius. În cazul în care temperaturile scad și mai mult, va fi nevoie de o solutie cu o concentrație de 10%, aceasta protejând pomii de o temperatură de până la -10 grade Celsius.

Ce concentrație se folosește în cazul mugurilor înfloriți

Dacă stropirile se fac în perioada de deschidere a mugurilor, până la aparitia frunzelor, concentrația maximă ce se poate folosi este de 5%. După inflorit, concentrația maxima a soluției poate fi de 2%.

Cei care apelează la această soluție trebuie să știe că dupa stropire, soluția rămâne activă timp de 7-15 zile, în funcție de concentrația folosită, scrie cumsa.ro. În plus, trebuie să se știe că cei mai expuși pomi fructiferi, în caz de cald-îngheț, sunt caișii, migdalii si piersicii.

Ce înseamnă Falsa Primăvară

Primăvara Falsă („false spring”) înseamnă o perioadă mult mai caldă ca temperaturile normale calendaristice, urmată de înghețuri anormale în luna aprilie. Falsa Primăvară afectează pomii fructiferi și vița de vie, care încep să se dezvolte, însă creșterea le este grav afectată de temperaturile negative. Pentru asta, există soluția cuprică anti-îngheț, care poate proteja pomii de acest fenomen periculos.