Specialiștii vin acum cu o opțiune mai ieftină pentru încălzirea casei tale. Cei mai mulți români se tem de sumele pe care le vor vedea pe facturile din sezonul rece. Perioada scumpirilor aduce multe bătăi de cap pentru cei mai mulți care abia mai pot ține acum pasul cu cheltuielile de zi cu zi. Cu toate astea, există câteva trucuri care să te ajute în acest sens. Ai mai jos o variantă la care cu siguranță nu te-ai gândit. Care sunt avantajele și dezavantajele?
Este foarte important ca românii să facă alegerea potrivită pentru încălzirea locuințelor din sezonul acesta rece. Cei mai mulți se tem de sumele pe care o să le găsească în facturi în contextul crizei energetice cu care se confruntă toată Europa. În timpul acesta, un număr mare din cetățeni caută opțiuni care mai de care mai deosebite care să îi ajute în privința bugetului familiei.
Printre variante se numără și pompa de căldură care este foarte populară în nordul continentului. Aceasta este capabilă să extragă căldură din aer, apă subterană sau pământ și să o ducă în casă. De asemenea, un mare avantaj este că poate să genereze mult mai multă energie decât consumă într-o locuință.
Pompa de căldură are o unitate exterioară care seamănă cu cea a unui aparat de aer condiționat și poate absorbi căldura chiar și la temperaturi negative. Inginerul Adrian Farcaș susține că instalarea unei pompe de căldură ar fi cea mai bună soluție pentru încălzirea locuinței și economisirea energiei electrice.
„Pompa de căldură, indiferent de variantă, aer-apă, apă-apă, apă-sol, este automatizată, ecologică, ieftină şi eficientă. Iar dacă este asociată cu panouri fotovoltaice, proprietarul devine, practic, independent. Nu mai trebuie să plătiţi nimic, nimănui”, spune inginerul Adrian Farcaş, conform adevărul.ro.
Specialistul susține că investiția într-un astfel de sistem este la fel ca pentru o centrală pe gaz sau pe lemne. O pompă de încălzire pentru o suprafață de 100 de metri pătrați ar costa aproximativ 2.500 de euro, iar manopera pentru instalare și alte piese alți 1.000 de euro. Dezavantajul este că suma pe care trebuie să o cheltui la început este mare, dar consumă de 5-6 ori mai puțin decât un calorifer.
,,Pentru pompa de căldură apă-apă sunt necesare foraje de puțuri verticale, pentru pompare și pentru restituție. Pentru cele sol-apă, se realizează un circuit format din pompa de căldură, colectori verticali sau orizontali în funcție de suprafața de teren existentă și a studiului geodezic realizat respectiv sistemul de încălzire din locuință”, explică inginerul.