27 oct. 2018 | 18:55

FOTO Imaginea istorică cu Pământul văzut de la Soare

ACTUALITATE
FOTO Imaginea istorică cu Pământul văzut de la Soare

Sonda Solară Parker trimisă de NASA va fi primul obiect de cercetare care se va apropia cel mai mult de Soare. În drumul său spre Soare însă, sonda a surprins și o fotografie cu Pământul văzut dinspre astrul nostru diurn.

Imaginea a fost realizată pe 25 septembrie, de la o distanță de 43,5 milioane de kilometri de Pământ. Îți dai seama că de acolo nu se disting prea multe detalii ale planetei, dar măcar te poți consola cu gândul că acei pixeli semnifică locul unde locuim cu toții.

Sonda Solară Parker este echipată cu două telescoape cu unghi foarte larg, orientate în direcții opuse pentru a surprinde cât mai multe detalii. Telescoapele surprind aceste detalii, dar nu întotdeauna le poți distinge pe imaginea digitală.

În cadranul din dreapta, Pământul ar trebui să fie acea sferă luminoasă dinspre centrul imaginii

Este cazul de față, unde Pământul este indescifrabil, dar NASA te asigură că ceea ce vezi este Terra și, ca să-i crezi, îți arată că acea protuberanță pe care o vezi în dreapta acelor pixeli este de fapt Luna.

Această imagine cu Pământul nu te fascinează cu nimic aparent, dar ea ne arată cât de departe a ajuns deja sonda. Pe 3 octombrie, Parker a luat-o pe lângă Venus, iar când aceasta va ajunge la periheliu (adică planeta va fi cel mai aproape de Soare în timpul rotației în jurul stelei), sonda va intra în prima fază a apropierii de Soare.

Pe 6 noiembrie, Parker ar trebui să se afle la o distanță de 24,1 milioane de kilometri de stea (ceva mai mult decât distanța dintre Mercur și Soare). În cele din urmă, sonda ar trebui să ajungă la distanța de 6,9 milioane de kilometri de Soare și va fi obiectul de cercetare care s-a apropiat cel mai mult de stea.

Dacă te întrebi cum de a străbătut într-un timp așa de scurt un drum atât de lung, e bine să știi că se deplasează cu o viteză de aproape 700.000 de kilometri pe oră.