Date fiind ultimele date despre cum distrugem planeta, un miliardar s-a decis să încerce să salveze cât poate. Așa că începe cu o donație.
Antreprenorul elvețian Hansjörg Wyss în vârstă de 83 de ani își dorește să contribuie la protejarea a 30% din suprafața planetei până în 2030.
Acesta va dona în următorii 10 ani suma de un miliard de dolari pentru accelerarea conservării oceanelor și a ariilor protejate din întreaga lume.
Hansjörg, patronul companiei de echipamente medicale Synthes, are o avere care se ridică la șase miliarde de dolari.
Potrivit acestuia, banii pe care îi donează urmează să fie folosiți pentru susținerea eforturilor de conservare declanșate de autoritățile locale din întreaga lume, precum și pentru studii științifice și strategii în vederea atingerii scopului anunțat.
În ultimii 40 de ani, peste 4.000 de specii de mamifere, reptile, peşti şi amfibieni au înregistrat scăderi masive în numărul indivizilor, iar aceasta înseamnă 60% din populaţia faunei sălbatice mondiale.
Declinul faunei sălbatice vizează întregul glob. Regiunile cele mai afectate sunt cele de la tropice, potrivit celui de-al 12-lea raport „Living Planet”. Acesta a fost realizat în urma monitorizării a 4.000 de specii.
Rezultatele raportului au arătat că între 1970 şi 2010 s-a înregistrat o scădere a faunei sălbatice de 52%. Iar din 2010 și până în prezent a avut loc o scădere de 60%.
Pentru zona Caraibe și America de Sud bilanţul este și mai înfricoşător. S-au înregistrat cu 89% mai puţine specii în 44 de ani.
În America de Nord şi Groenlanda situaţia se prezintă mai bine – cu 23% mai puţine specii. În zona vastă a Europei, a Africii de Nord şi Orientul Mijlociu scăderea este de 31%.
Principala cauză pentru care populația faunei sălbatice este în scădere o reprezintă pierderea habitatelor. Asta se întâmplă din cauza agriculturii intensive, a activităţilor de minerit și a urbanizării ce a condus la defrişări, epuizarea sau scăderea calităţii solului.