Șoferii pot primi amenzi de 3.000 de lei chiar dacă au toate actele la mașină în regulă. Capcana în care pică mulți

de: Ștefan R. Apostol
26 07. 2023

Plecând de la principiul ”vara ne facem sanie, și iarna car!”, deși suntem la 42 de grade, este important să vorbim despre pregătirea mașinii pentru iarna care vine. Nu de alta, dar conform Codului Rutier, șoferii pot primi amenzi de 3.000 de lei chiar dacă au toate actele la mașină în regulă, dar nu au cauciucuri de iarnă.

„Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!”. Să nu uităm de cauciucurile de iarnă

Este unul din cele mai îndrăgite proverbe românești, dar realitatea este că se aplică, și extrem de des. Deși afară sunt temperaturi caniculare, asta nu înseamnă că nu putem vorbi de cauciucurile de iarnă și ce implică lipsa lor.

Vezi și: Rămâi fără talon la mașină dacă faci asta. Greșeala pe care o fac toți șoferii, amenzile sunt usturătoare

Există motive întemeiate pentru care anvelopele de iarnă sunt atât de indispensabile pe timp de iarnă. Acestea sunt fabricate din compuși de cauciuc specializați, flexibili.

Acest tip de cauciucuri au un design unic al benzii de rulare pentru a oferi cea mai bună aderență în condiții de drum înzăpezit și înghețat. Ele funcționează la maxim la temperaturi scăzute și precipitații de iarnă, oferind încredere și siguranță șoferilor în situații potențial periculoase.

Nu lăsa cauciucurile de iarnă pe mașină vara

Dar, în timp ce astfel de anvelope sunt campioane incontestabile atunci când vine vorba de climatul rece, aceleași caracteristici le dezavantajează dacă sunt folosite la temperaturi mai ridicate.

Vezi și: Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Prevederile Codului rutier

Un drum uscat, fără gheață sau zăpadă, nu are nevoie de o anvelopă cu muchii mușcătoare pentru a oferi tracțiune. Așadar, concluzia este să nu folosim acest tip de cauciucuri vara, de exemplu, când sunt peste 40 de grade în termometre.

Șoferii pot primi amenzi de 3.000 de lei chiar dacă au toate actele la mașină în regulă

Și pentru că tot am început cu acest proverb, zicem că ar fi cazul să începeți să vă faceți bugetul pentru o viitoare achiziție de cauciucuri de iarnă. Nu de alta, dar la cum evoluează prețurile în aceste zile, s-ar putea să aveți mari surprize când va veni momentul.

Dar, una peste alta, conform Codului Rutier, este important să vorbim și despre capcana în care pică mulți șoferi, și anume lipsa cauciucurilor de iarnă, montate pe mașină, iarna.

Vezi și: Ce trebuie să scrie pe cauciucurile de iarnă pentru a fi legale. Detaliul care îţi poate aduce o amendă de 2.900 de lei

După cum spune și titlul acestui articol, în cazul în care sunt montate cauciucurile pe timp de iarnă, șoferii pot primi amenzi de 3.000 de lei chiar dacă au toate actele la mașină în regulă.

Așa că, nu uita, „Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car!”, cu alte cuvinte pregătește-te de iarnă și nu uita ca la momentul potrivit, când dă prima zăpadă, să le și montezi.