Reguli noi pentru șoferi. Ce prevede noua lege

Reguli noi pentru șoferi. Ce prevede noua lege

O lege aprobată de Camera Deputaţilor obligă posesorii de carnet de conducere să se prezinte la un control medical, dacă un alt medic le descoperă o afecțiune care le-ar putea afecta capacitatea de a conduce. Ce prevede noua lege.

În cazul în care refuză examinarea, şoferii ar putea să rămână pietoni. Intră în această categorie şi cei care iau medicamente puternice, conform ProTv.

Potrivit legii, orice medic este obligat să îi trimită la consultaţii de specialitate pe şoferii cu afecţiuni cardiovasculare, neurologice, renale au diabet ori iau sedative. Odată ce au primit biletul de trimitere, pacienţii au la dispoziţie trei zile să meargă la specialist. Altfel, s-ar putea să ajungă pietoni.

La rândul lor, potrivit legii, specialiştii au la dispoziţie o zi să anunţe la poliţie rezultatul examinării, adică dacă şoferul este sau nu apt să mai conducă.

„În primul rând sunt bolile care nu permit să aibă o bună vedere, să distingă culorile şi să aprecieze distanţa. În al doilea rând sunt bolile care merg cu coordonare dificilă a mişcărilor, de la accidentele vasculare cerebrale, neuroinfecțiile, formele de epilepsie necompensate. Mai sunt şi tratamente medicamentoase care scad atenţia”, explică Adela Golea, purtător de cuvânt Spitalul Judeţean Cluj.

În cazul în care a trecut o lună şi pacientul nu a fost la specialist, este raportat automat de către primul medic şi rămâne fără permis. Medicii care nu îi raportează pe şoferii inapţi medical să conducă vor fi amendaţi.

„Pacienţii, atunci când solicită, de exemplu, pentru reînnoirea permisului de conducere adeverinţă de la noi, de obicei ne cer, în mod vehement, să nu trecem afecţiunile de care ei suferă. Tocmai din acest motiv de a nu li se suspenda posibilitatea de a conduce. Noi nu putem face acest lucru”, explică Delia Ciucă, medic de familie.

În unele ţări, spun medicii, şoferii care au diabet le prezintă la cerere poliţiştilor un glucometru cu valoarea glicemiei.

Mai mulți șoferi sunt de părere că trebuie luate mai în serios aceste boli şi probleme de sănătate, pentru că examenul medical care se face pentru permis este o glumă. Ar trebui mai mult implementat acest sistem medical de verificare pentru a nu mai fi probleme în trafic.

„Diabetul zaharat poate să ducă la complicaţii, într-adevăr, şi acele complicaţii ar putea să interzică să fie conducător auto. Adică, de exemplu, scăderea dramatică a acuităţii vizuale, dar asta deja este treaba oftalmologului, să poată deduce acest lucru”, explică Mariana Graur, clinică de diabet Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi.