Luna iunie este perfectă pentru o băutură aromată de casă, al cărei ingredient de bază este socul. Fiind o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare, nutriționiștii o recomandă în curele de detoxifiere și nu numai. Leacul medicinal folosit din timpuri străvechi este renumit pentru proprietățile sale laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante. Ia-ți carnețelul și notează-ți această rețetă de socată.
Vestea bună este că socul poate fi găsit peste tot, mai ales în piețe, unde florile sale costă doar câțiva lei. Merită să le cumperi și să prepari din ele socată, considerată un elixir pentru sănătate.
Florile de soc sunt folosite cu succes în curele de detoxifiere a organismului. Și unde mai pui că socata este și foarte ușor de preparat. Iată de ce ai nevoie pentru o rețetă aromată: 12-15 flori de soc, 1 kg de zahăr, 8 litri de apă rece, 2-3 lămâi mari și un borcan de 10 litri (sau două borcane de 5 litri).
Pune florile de soc pe fundul borcanului, după care adaugă zahărul, sucul de lămâie și cojile de lămâie tăiate felii. Toarnă aproximativ 500 ml de apă călduță și amestecă bine, până când se dizolvă zahărul. Pune apă rece până umpli borcanul. Amestecă din nou și gustă puțin. Dacă ți se pare că nu este suficient de dulce, mai pune zahăr și iarăși amestecă. Acoperă borcanul și lasă la păstrat două zile, într-un loc însorit. Când a ajuns la nivelul de aciditate dorit, strecoară socata în sticle și depozitează-le în frigider. Ai grijă să nu strângi capacul sticlelor, deoarece sucul încă mai fermentează. Servește băutura delicioasă în minicarafă sau în pahar lung, asezonată cu o felie de lămâie și cuburi de gheață, după preferință.
Este sezonul socatei. Mulți români adoră să bea celebrul suc natural și parfumat. Socul este consumat des, iar din florile sale se fac dulceață, sirop, chiar și vin. Însă, cea mai cunoscută variantă este socata cu lămâie și zahăr. Gospodinele obișnuiesc să prepare băutura în iunie, când socul este proaspăt. Fiecare zonă a țării are obiceiurile ei, însă regula supremă este următoarea: nu spăla florile de soc pentru că, odată cu praful de pe ele, se duce și polenul care este aromat și parfumat. În felul acesta, eviți să se tulbure sucul. Indicat este să le culegi cu grijă, evitându-le pe cele ofilite sau cu gândaci.