Șoc: cine poate fi noul premier al României. PNL l-a votat chiar în seara asta

Șoc: cine poate fi noul premier al României. PNL l-a votat chiar în seara asta
Florin Cîțu la a doua încercare

Gluma și sfidarea la adresa Parlamentului, așa cum declara Marcel Ciolacu în februarie, revine. Vestea șoc din această seară, în urma ședinței PNL, este nominalizarea, pentru a doua oară, a lui Florin Cîțu. Actualul ministru interimar la finanțe, Florin Cîțu a fost nominalizarea PNL din această seară adresată președintelui Klaus Iohannis.

Florin Cîțu la a doua încercare

În februarie 2020, după ce a doua nominalizare a Ludovic Orban devenea neconsitutțională, PNL apela la opțiunea de avarie. Numele acestei soluții de avarie era Florin Cîțu. Toată lumea politică românească reacționa vehement la această nominalizare, dar au acceptat-o în cele din urmă.

În ziua în care Florin Cîțu trebuia învestit de Parlament, fugea de responsabilitate și se retrăgea înapoi în spatele ușilor de la Ministerul Finanțelor.

Acum, după eșecul alegerilor parlamentare, Klaus Iohannis îi cere demisia lui Ludovic Orban, iar astăzi, într-o mutare politică, cel puțin ciudată, PNL anunță din nou numele lui Florin Cîțu ca viitorul premier.

”Am convocat ședința de astăzi pentru a decide propunerea noastră pentru funcția de Prim-ministru. Biroul politic a decis ca propunerea noastră să fie Florin Cîțu. De asemenea în cadrul reuniunii am stabilit partenerii posibili cu care negociem formarea unei majorități pentru susținerea guvernului.

Este vorba de USR, dar și cu grupul minorităților din Camera Deputaților. Există posibilitatea unei majorități, conform rezultatelor. Am făcut și o echipă de negociere pentru formarea guvernului si pentru programul de guvernare. A fost propunerea președintelui să scriem propunerea de premier și am scris toți același nume.”, a declarat în această seară Ludovic Orban.

Cum va fi noul guvern PNL

Sunt multe necunoscute în această nouă nominalizare a ministrului de finanțe, pentru funcția de premier. Negocierile vor fi unele dure, mai ales cu USR-PLUS, și posibil cu alte partide rămase în parlament. Rămâne de văzut ce va face și Klaus Iohannis, și dacă în această seară, sau mâine se va declara mulțumit de nominalizarea făcută de PNL. În conferința de presă, de la finalul ședinței, Florin Cîțu declara:

”Vreau sa mulțumesc pentru încredere, este o onoare această nominalizare. În perioada următoare obiectiul este formarea majorității pentru a putea forma un guvern, cât mai repede.” Florin Cîțu.

Într-o analiză la cald asupra noii decizi PNL de a-l arunca în luptă pe FLorin Cîțu, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat la Digi24:

”Din punct de vedere operațional executiv, este o decizie bună, domnul Cîțu. A făcut dovada în funcția de Ministru al Finanțelor că este un om care cunoaște meserie, un om care este de bună intenție și de bună conștiință, ceea ce este un lucru foarte rar.

Din acest punct de vedere, tehnic, este o decizie bună. Rămâne de văzut în ce măsură Cîțu va reuși să devină și politician. Pentru că Premier este altceva decat Ministrul Finanțelor. Are și o componentă politică.

Va trebui să facă anumite jocuri politice, negocieri. Aici nu știu cât de bun e domnul Cîțu. Poate ar fi bine să nu fie atât de bun la politică și să-și facă meseria la fel de bine ca în funcția pe care a avut-o până acum. Nu văd de ce USR sau UDMR s-ar opune ca Florin Cîțu să devină premier. PSD nu îl va vota și va face gălăgie despre îndatorare și că distruge țara. Dar nu văd motivul pentru care USR să nu fie de acord cu această nominalizare.”, CTP.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI