Pentru că situația o impune, în noaptea de Înviere, toate bisericile ortodoxe și greco-catolice vor fi închise, dar nu suntem privați de slujbe…mai mult cu cât ele se petrec, ad-hoc, în hypermarket-uri. Cel puțin așa s-a întâmplat la Piatra Neamț.
Foarte multe dintre lăcașurile de cult au camere de filmat, iar preoții vor intra în direct prin internet și televiziune, în timp ce telespectatorii pot urmări slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală chiar înainte de miezul nopții, pe diferite posturi TV.
„Vor fi amplasate camerele una în dreapta și una în stânga sfântului altar, una în spate, care o să-i prindă pe cei care vor ieși prin sfintele uși și de acolo, de la balcon, o să fie altă cameră care va prinde tot perimetrul general”, spune Dosoftei Șcheiul, mare eclasiarh al Catedralei Mitropolitane Iași.
Până acum, aproape 3.000 de oameni se strângeau la Catedrala din Iași, însă acum, slujba de Înviere va fi transmisă online prin intermediul camerelor de filmat. Surpriza este că nu doar prin intermediul aparatelor de înregistrat va fi transmisă atmosfera de Paști în sufletele oamenilor, ci chiar prin viu grai, de la distanță, cum s-a întâmplat la Piatra Neamț.
Un tânăr, aflat într-un supermarket din oraș, s-a oprit din cumpărat atunci când un bărbat a dat tonul troparului pascal, cântat în noaptea de Înviere, ”Hristos a înviat”. Uimit de ce se petrece, dar încântat deopotrivă, a fredonat alături de acesta, iar lui i s-au alăturat și alți oameni. Băiatul a publicat filmarea făcută în Sâmbăta Mare pe Facebook, cu numele ”Manifest pentru credință”, alături de o urare.
Detaliile poveștii. De fapt, omul care a dat isonul este un preot din Săvinești, o comună de lângă oraș, care apare și în imagini, central, cu un cărucior la coadă, fără sutană. Alături de el, cel care se aude impregnant, este dascălul de la biserica din Săvinești.