Situație fără precedent pentru elevii din România. Nu mai există vacanță între semestre

Situație fără precedent pentru elevii din România. Nu mai există vacanță între semestre
Elevii din România sunt șocați: aceștia nu mai au vacanță între semestre

Situație neașteptată în România! Elevii au luat la cunoștință vești incredibile. Aceștia nu mai au parte de vacanța între semestre cu care erau obișnuiți. Care sunt informațiile oficiale despre această situație?

Elevii din România nu mai au vacanță între semestre

Situație fără precedent pentru elevii din România. Cei din gimnaziu și liceu și cei din învățământul profesional și postliceal s-au întors de azi la cursuri după vacanța de iarnă. Calendarul aprobat de Ministerul Educației arată grupele/clasele din învățământul preșcolar și primar vor avea vacanță până pe 9 ianuarie 2022.

Mai exact, elevii din clasele: a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a au început școala pe data de 3 ianuarie, după cea mai scurtă vacanță din istoria ultimilor ani. Ei au de recuperat cele două săptămâni pe care autoritățile i-au forțat să le petreacă acasă în luna noiembrie a lui 2021. Vacanța neașteptată a venit în prim-plan din cauza pandemiei.

Termenul a fost totuși eronat pentru că perioada aceea este recuperată acum. Prima săptămână va fi recuperată acum (3 – 7 ianuarie 2022), iar următătoarea săptămână va fi recuperată în timpul ‘Școlii Altfel’, atunci când elevii se bucurau de alte activități.

„Este nevoie”

„Nu-i credeți pe cei care vă mint și vă spun că se întâmplă nu știu ce. Singurul lucru pe care îl pățiți este că scăpați de boală. Până atunci, din păcate este nevoie de restricții. Începând de luni este vacanță școlară pentru toți elevii, timp de 2 săptămâni.

Începând de luni, masca devine obligatorie peste tot, și în interior și în exterior, și la școală, și în târguri, și la cinematograf și pe stradă dacă vă plimbați trebuie să purtați mască. Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții. Guvernul va stabili vineri aceste norme.

De exemplu, va fi restricționată circulația, excepție făcând cei vaccinați sau cei cu adeverințe de serviciu. În timpul zilei, accesul va fi permis în aproape toate unitățile numai cu certificatul verde. Cei navaccinați vor avea, din păcate, o sumedenie de restricții”, anunța atunci Klaus Iohannis.

Detalii

Elevii de gimnaziu revin la școală pentru două săptămâni, deși pe structura inițială a anului școlar 2021-2022 ar fi trebuit să reia cursurile în Semestrul al II-lea, în ianuarie. Mai exact, între semestrul I și al II-lea este în acest an doar un weekend – 15-16 ianuarie.

Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri: 3 ianuarie – 14 aprilie (fără vacanță școlară). Prin comparație cu structura de anul trecut, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la începutul școlii și până la vacanța de iarnă.

Cum arată structura anului școlar?

Semestrul I

3 – 14 ianuarie 2022 (clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)
10 – 14 ianuarie 2022 (clasele din învățământul preșcolar și primar).

Semestrul al II-lea

17 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 – cursuri
15 aprilie 2022 – 1 mai 2022 – Vacanța de primăvară
2 mai 2022 – 10 iunie 2022 – cursuri
11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 – Vacanța de vară