Limba română este unică în lume din mai multe puncte de vedere, arată o analiză efectuată de lingviști. Este bogată în cuvinte. Tu știi care este singurul termen din limba română care începe și se termină cu litera „j”? Puțini români îi cunosc înțelesul.
Istoria limbii române este la fel de controversată ca istoria formării poporului român. Două aspecte împart taberele: cel științific și cel politic. În ciuda acestor detalii, ce este cert este că româna – la fel ca alte limbi – este unică în foarte multe privințe, făcându-se remarcată prin caracteristicile sale.
Limba română, în forma actuală, are ca bază alfabetul latin. Cuprinde 31 de litere, ce pot forma cuvinte ce, la rândul lor, grupuri de cuvinte. Acestea formează vocabularul limbii române, care pe măsură ce trece timpul se poate îmbogăți semnificativ.
Te-ar putea interesa și: Cele două cuvinte din limba română care conțin toate literele cu diacritice. Le folosești mai rar, te gândeai la ele?
În urmă cu doi ani de zile, vocabularul limbii române era alcătuit din peste 120 de mii de cuvinte. Astăzi însă, este mult mai bogat, mai ales în urma actualizărilor făcute de Academia Română. Vocabularul prezintă două componente importante: vocabularul fundamental și masa vocabularului.
Vocabularul fundamental este alcătuit din termeni indispensabili vieții de zi cu zi, în timp ce masa vocabularului prezintă urmele lexicale ale contactului românilor cu alte popoare. Cuvintele limbii române sunt subiectul multor curiozități și chestiuni interesante.
Una dintre acestea este, de exemplu, faptul că în limba română există un cuvânt care începe și se termină cu litera j. Probabil nu l-ai auzit niciodată – sau, dacă l-ai auzit, nu prea l-ai folosit în exprimare. Puțini români știu care este înțelesul termenului în cauză.
„Jivraj” este cuvântul care începe și se termină cu litera j și al cărui sens mulți nu îl cunosc. În rândurile de mai jos vom expune informațiile redate în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) privind sensul termenului în cauză și altele oferite de un glosar specializat.
Te-ar putea interesa și: Cel mai scurt cuvânt din limba română care denumește o localitate are doar două litere. Satul se află în vestul României
„jivraj = Strat de gheață sau de chiciură care se depune la temperaturi joase pe avioane în timpul zborului”, se arată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).
Glosarul de termeni aviatici aduce și alte lămuriri privind înțelesul termenului „jivraj”, pe care le vom prezenta în continuare, așa cum sunt redate în varianta online:
„jivraj = depunere de gheață pe bordurile de atac ale aripilor, elicelor sau alte porțiuni ale acestora, pe ampenaje etc. ale unei aeronave (în condițiile traversării unei zone cu picături de apă suprarăcită). Jivrajul produce reducerea periculoasă a portanței”, se arată în Glosarul de termeni aviatici”.