22 ian. 2024 | 21:43

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „j”. Foarte mulți oameni nu știu ce înseamnă VIDEO

Video
Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera
Curiozități din limba română. Care este termenul care începe și se termină cu "j". Înțelesurile cuvântului.

Limba română este unică în lume din mai multe puncte de vedere, arată o analiză efectuată de lingviști. Este bogată în cuvinte. Tu știi care este singurul termen din limba română care începe și se termină cu litera „j”? Puțini români îi cunosc înțelesul.

Cum este formată limba română

Istoria limbii române este la fel de controversată ca istoria formării poporului român. Două aspecte împart taberele: cel științific și cel politic. În ciuda acestor detalii, ce este cert este că româna – la fel ca alte limbi – este unică în foarte multe privințe, făcându-se remarcată prin caracteristicile sale.

Limba română, în forma actuală, are ca bază alfabetul latin. Cuprinde 31 de litere, ce pot forma cuvinte ce, la rândul lor, grupuri de cuvinte. Acestea formează vocabularul limbii române, care pe măsură ce trece timpul se poate îmbogăți semnificativ.

Te-ar putea interesa și: Cele două cuvinte din limba română care conțin toate literele cu diacritice. Le folosești mai rar, te gândeai la ele?

Câte cuvinte există în vocabularul românesc

În urmă cu doi ani de zile, vocabularul limbii române era alcătuit din peste 120 de mii de cuvinte. Astăzi însă, este mult mai bogat, mai ales în urma actualizărilor făcute de Academia Română. Vocabularul prezintă două componente importante: vocabularul fundamental și masa vocabularului.

Vocabularul fundamental este alcătuit din termeni indispensabili vieții de zi cu zi, în timp ce masa vocabularului prezintă urmele lexicale ale contactului românilor cu alte popoare. Cuvintele limbii române sunt subiectul multor curiozități și chestiuni interesante.

Termenul care începe și se termină cu „j”

Una dintre acestea este, de exemplu, faptul că în limba română există un cuvânt care începe și se termină cu litera j. Probabil nu l-ai auzit niciodată – sau, dacă l-ai auzit, nu prea l-ai folosit în exprimare. Puțini români știu care este înțelesul termenului în cauză.

„Jivraj” este cuvântul care începe și se termină cu litera j și al cărui sens mulți nu îl cunosc. În rândurile de mai jos vom expune informațiile redate în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) privind sensul termenului în cauză și altele oferite de un glosar specializat.

Te-ar putea interesa și: Cel mai scurt cuvânt din limba română care denumește o localitate are doar două litere. Satul se află în vestul României

Ce explicații oferă DEX-ul despre „jivraj” 

„jivraj = Strat de gheață sau de chiciură care se depune la temperaturi joase pe avioane în timpul zborului”, se arată în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).

Glosarul de termeni aviatici aduce și alte lămuriri privind înțelesul termenului „jivraj”, pe care le vom prezenta în continuare, așa cum sunt redate în varianta online:

„jivraj = depunere de gheață pe bordurile de atac ale aripilor, elicelor sau alte porțiuni ale acestora, pe ampenaje etc. ale unei aeronave (în condițiile traversării unei zone cu picături de apă suprarăcită). Jivrajul produce reducerea periculoasă a portanței”, se arată în Glosarul de termeni aviatici”.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
„Turnul din Pisa”, varianta din România. Unde se află minunea: „Are o înclinație mai mare decât cel din Italia”
Click.ro
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander într-un lansator-momâie lăsat de ucraineni în câmp
Digi24
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Digi24
Meghan Markle a făcut senzație în Nigeria cu rochia ei! Cum a apărut îmbrăcată soția Prințului Harry / FOTO
Unica.ro
Când pică Moșii de vară în acest an. Tradiții ce trebuie respectate
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Se poate rămâne fără banii din CONTUL BANCAR. Informația a fost anunțată în mod oficial
Capital.ro
Scandal nou, între Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf! Avocatul antrenorului: "Organele de poliție sesizate vor face cercetări"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Modificări la Codul Civil. PENSIE mai mare pentru acești angajați
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro