28 ian. 2022 | 10:36

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt“. Problema de la „Fazan“ s-a rezolvat

Diverse
Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt“. Problema de la „Fazan“ s-a rezolvat

Cu siguranță îți aduci aminte de „Fazan“, celebrul joc cu care ne distram în copilărie. Unii dintre noi îl mai joacă și astăzi. Regulile sunt simple: tot ce trebuie să faci este să găsești un nou cuvânt pornind de la ultimele două litere din cel precedent (exemplu: frunpadă). De cele mai multe ori, cuvântul folosit de jucători pentru a câștiga, blocându-l pe adeversar, se termina cu „nt“. Ei bine, dilema poate fi considerată rezolvată, căci există totuși un cuvânt în limba română care începe cu „nt“. Iată care este acesta.

Singurul cuvânt din limba română care începe cu „nt“

Limba română are și ea părțile ei amuzante, ca și multe alte limbi de pe mapamond. În cazul în care nu ai aflat până acum, în limba noastră există un cuvânt care începe cu „nt“ – terminația care ne punea capac la „Fazan“. Da, ai citit bine!

În limba română există un cuvânt care începe cu „nt“, și anume „ntur“. Potrivit dexonline.ro, „ntur“ este onomatopee și imită trilurile turturicii:

„ntur! interj. (reg.) cuvânt care imită trilurile turturicii“.

Acum știi care este acel cuvânt cu „nt“ care îți va permite să continui jocul „Fazan“. Iar dacă tot am amintit de el, ce-ar fi să ne reamintim puțin regulile? Iată cum se joacă „Fazan“.

Foarte popular în România, „Fazan“ este un joc perfect pentru dezvoltarea limbajului, atenției, memoriei, dar și a… imaginației. Deși poate fi jucat de un număr mare de persoane, „Fazan“ se joacă de regulă în doi.

La început, unul dintre jucători va spune în gând altfabetul, începând în mod evident cu litera „A“, pe care o rostește cu glas tare.

Citește și: Cuvintele dacice pe care limba română încă le mai are. Ce am păstrat de la strămoși VIDEO

Problema de la „Fazan“ s-a rezolvat

Celui de-al doilea jucător îi revine sarcina să-l oprească pe cel care parcurge alfabetul, spunând „Stop!“. Litera la care se oprește acesta va fi cea cu care al doilea jucător va formula primul cuvânt. Important de precizat că, de obicei, jucătorii au la dispoziție un anumit timp pentru a găsi cuvinte.

În continuare, cei doi jucători vor numi, pe rând, câte un cuvânt care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului spus mai înainte. Când jucătorul al cărui rând este nu poate găsi un cuvânt permis care să înceapă cu ultimele două litere ale cuvântului precedent se consideră că a fost „închis“ sau „blocat“ și primește litera „F“.

Dacă jucătorul este închis de două ori va avea „Fa“ și tot așa până va ajunge la „Fazan“.