Noua lege a pensiilor aduce modificări în ceea ce privește veniturile încasate de anumite categorii de persoane. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat care sunt singurele concedii care vor fi considerate contribuții la pensii. O categorie de români va fi privilegiată din acest punct de vedere.
Simona Bucura Oprescu a vorbit despre facilitățile acordate anumitor categorii de pensionari. Aceasta a spus există noutăți pentru beneficiarii pensiilor de invaliditate, dar și pentru concediul de creștere a copilului, indiferent de tipul acestuia: maternal sau paternal.
„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal.
Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.
Stagiul de cotizare este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii și pentru care asigurații cu declarație individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii.
Înainte de anul 1990, perioada de întrerupere a activității pentr creșterea copilului nu este recunoscută ca vechime în muncă.
Începând cu 18 ianuarie 1990, se ia în calcul concediul plătit pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la un an, perioada concediului pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani în cazul copilului cu handicap), drept perioadă asimilată stagiului de cotizare.
Ministrul a mai precizat și alte prevederi pentru femei din noua lege a pensiilor. Vârsta de pensionare pentru femei se va reduce cu 6 luni pentru fiecare copil, până la cel mult 3 ani și 6 luni.
De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi egalizată treptat cu cea a bărbaților până în 2035.
Momentan, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, urmând ca până în anul 2030 să crească la 63 de ani și apoi să ajungă în 2035 la 65 de ani.
Pentru persoanele cu pensie de invaliditate, va fi posibil cumulul de invaliditate cu venituri obținute în perioada respectivă.
Totodată, noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate, astfel încât aceste persoane să poată munci.
„Dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun. Îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate”, a explicat Simona Bucura Oprescu.
Pentru orice grad de invaliditate, în funcție de diminuarea capacității de muncă și a raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrate pentru anumite activități profesionale.
Vezi și: Cum se recalculează pensiile românilor care au lucrat în străinătate. Ce trebuie să știe pensionarii
Totodată, după majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, urmează o nouă creștere pe 1 septembrie. De asemenea, pensionarii pot să aibă veniturile crescut după recalculare, iar unele pensii se vor mări și cu 100%.