Timp de 122 de ani românii s-au folosit de un anume tip de alfabet, cunoscut sub denumirea de alfabetul chirilic, care conținea doar 28 de litere. Ulterior, în 1982 se ia decizia de a se publica noul Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), moment în care sunt adăugate în alfabet trei litere noi, denumite litere aparte. Deși, aparent, există cuvinte, sau neologisme, care încep cu aceste trei litere, ele sunt extrem de puțin folosite în limbajul uzual, confom experților.
Conform specialiștilor, alfabetul românesc este o variantă a alfabetului latin folosită pentru scrierea limbii române. Astăzi, ca urmare a modificărilor din 1982, prin publicarea noului Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române (DOOM), constă din 31 de litere.
Au fost aduse mai multe modificări la acel moment, pritnre acestea fiind și cele legate de cinci litere, și anume Ă, Â, Î, Ș și Ț, care au fost modificate față de originalul latin pentru cerințele fonetice ale limbii. În afară de aceste modificări, tot în 1982, au fost adăugate alte trei litere, acestea fiind Q, W și Y, litere care erau deja folosite încă din anii 70, deși erau publicate în noul DOOM.
Mergând mai departe, știm deja că litera Q este a douăzecea literă din alfabetul românesc de astăzi, fiind folosit și ca simbol pentru mulțimea numerelor raționale, în matematică, dar și pentru puterea activă. De cealaltă parte, litera q este folosită ca simbol pentru o unitate de măsură folosită de obicei în agricultură, atunci când vorbim de cereale, și anume quintal, fiind egală cu 100 Kg. Conform DEX avem cel puțin 19 cuvinte care încep cu litera Q.
Tot în noul alfabet românesc găsim cea de a douăzeci și opta literă, și anume W, adăugată tot în 1982. Originea acestei litere datează din secolul al VII-lea, de pe vremea anglo-saxonilor, aceștia fiind cei care au și inventat-o.
Ca și simbol al unei unități de măsură, W este folosită pentru watt, sau în tabloul elementelor chimice în dreptul wolframului Conform DEX în limba română există nu mai puțin de 33 de cuvinte care încep cu această literă, dar, așa cum spuneam, extrem de puțin folosite.
Ultima literă introdusă în 1982 era Y, a treizecea literă din alfbatelul românesc. Istoria acestei litere merge și mai departe, până în Grecia Antică, fiind folosită la acea vreme în alfabetul grec. Încă din timpuri vechi, litera era folosită, ca și astăzi de altfel, în operațiile matematice, mai exact în ecuaţii sau la un sistem de ecuaţii şi pentru variabila independentă a unei funcţii, având funcția de necunoscută.
Dacă ne uităm în Tabelul lui Mendeleev, vom regăsi litera Y în dreptul elementului chimic denumit ytriu. Cât despre cuvintele regăsite în DEX cu această literă, sunt 14 la număr, precum yoga, yacht, yală, yogin, etc.