Limba română este extrem de complexă, iar cantitatea de neologisme, arhaisme și alte cuvinte împrumutate este de-a dreptul impresionantă. Iată câteva curiozități despre lexicul românesc. Cum se pronunță cel mai lung cuvânt din DEX ce se termină în 4 consoane.
Limba noastră-i o comoară, iar particularitățile lexicului românesc sunt de-a dreptul fascinante. De exemplu, cuvântul „kitsch” este singurul termen din Dicționarul Explicativ al Limbii Române care se termină în patru consoane.
Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n): amenomanie, care înseamnă delir cu dispoziţie veselă.
De asemenea, „abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC. O altă curiozitate a limbii române este faptul că „abracadabranta” este cel mai lung cuvânt care conţine o singură vocală. Termenul se traduce prin totul nebişnuit, ciudat, bizar, încâlcit.
În altă ordine, cea mai lungă denumire de localitate din România este Staţiunea Climaterică Sâmbăta, un sat din județul Brașov o denumire de 27 de litere.
Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt: Constantineşti (14 litere). Iar cea mai scurtă denumire de localitate din România: Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj.
O altă curiozitate a limbii române este că cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, iar în rest nu conţine decât consoane: ”înspre”.
Punem pariu că nu te-ai gândit la asta până acum, dar singura cuvântare din limba română ce conține toate cele 8 vocale ale alfabetului, a, e, i, o, u, ă, î, â este „AUTOÎNSĂMÂNŢĂRILE”.
Deși pare extrem de complicat, acest cuvânt nu este cel mai complex din lexicul românesc. Vorbe precum ULTRAREVOLUŢIONAREI, SEMIAUTOPROPULSATEI sunt termeni ce conțin cele 5 vocale principale, repetate de două ori.
Un alt lucru inedit al vocabularului românesc este „pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza”, considerat cel mai lung cuvânt din dicționarul românesc.
Termenul medical definește o boală pulmonare cronică. Afecțiunea apare, în special, la muncitorii din mine, după ce au inhalat pulbere de bioxid de siliciu.
O altă comoară a lingvisticii românești este cuvântul „înzăvorî”, singurul termen care începe și se termină cu „î”. Această cuvântare semnifică a împiedica mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere.