Creșterea prețurile are loc într-un ritm alert. De la lună la lună se scumpesc alimentele, deoarece și materia prima din care sunt realizate, s-au scumpit. Inflația a crescut destul de mult la sfârșitul anului trecut și continuă să crească și la începutul acestui an. Guvernul vine cu o soluție pentru a evita creșterea în continuare a prețurilor. Ce propun guvernanții?
Ministrul Agriculturii a observat o lipsa acută a materiei prime din România. Importurile pe bandă rulantă a produselor au dus la majorarea prețurilor produselor alimentare de pe rafturile magazinelor. Adrian Chesnoiu, Ministrul Agriculturii a declarat că este nevoie de un program de susținere a fermierilor. Lipsa acută a fermelor din România a dus la o creștere masivă a importurilor în ultimii ani.
Fermierii se plâng de faptul că Statul Român nu îi ajută în dezvoltarea unei afaceri, iar taxele și impozitele pe care aceștia trebuie să le plătească sunt destul de mari. Afacerile nu sunt atât de rentabile, de aceea numărul fermelor de animale a scăzut considerabil, la fel şi numărul culturilor de cereale.
„Ideea e destul de simplă. Ştim că factorul de creare a preţului depinde de multe variabile şi nu mereu le poţi gestiona prin asigurarea materiei prime. Că intervin toţi ceilalalţi factori. Noi putem, şi spre asta ne îndreptăm spre 2022, să ajutăm fermierii să stabilizăm producţia şi aceştia să fie cât mai sustenabili pe piaţă. Dacă nu intervine statul în susţinerea fermierilor, vom avea dezechibre şi mai mari – o producţie mai mică raportată la o cerere mai mare. Asta înseamnă o creştere de preţ”, a declarat ministrul Agriculturii.
„La nivelul Ministerului Agriculturii, pe zona de legume, avem programele destinate susţinerii fermierilor petru producţia de legume în spaţii protejate, avem programul pentru susţinerea culturii de usturoi şi două programe noi, pe care le-a introdus în bugetul pe 2022, cel de susţinere a producţie de cartof şi cel de susţinere a producţiei de strugure de masă”, a declarat ministrul Chesnoiu.
Legumicultorii vor beneficia în acest an de un ajutor de cel mult 4.000 de euro, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro), potrivit unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii.
În astfel de condiții, guvernanții speră să poată ambiționa mai mulți români să își deschidă propria afacere, mai ales că în pandemie, consumul alimentelor a crescut.