16 apr. 2020 | 08:01

Singura rețetă de cozonaci pentru Paște pe care o s-o prepari anul ăsta. E delicioasă

Știri generale
Singura rețetă de cozonaci pentru Paște pe care o s-o prepari anul ăsta. E delicioasă
Rețetă delicioasă de cozonaci pe care să o faci pentru Paște.

De Paște, cozonacul este nelipsit de pe masa românilor. Mirosul de cozonac cald, proaspăt scos din cuptor ne duce cu gândul la copilărie și ne trezește amintiri cu momentele petrecute alături de familie. Iată ce rețetă delicioasă de cozonaci pentru Paște să prepari anul acesta.

Rețetă delicioasă de cozonaci pe care să o faci pentru Paște

Dacă veți încerca această rețetă, vă veți convinge singuri de cât este de delicioasă. Această rețetă simplă de cozonac tradițional, pufos, cu umplutură de rahat și nucă va face senzație pe masa de Paște.

Iată de ce Ingrediente ai nevoie pentru a prepara această rețetă și începem cu ingredientele pentru aluat:
  • 1 kg de faină 000
  • 50 g drojdie proaspătă sau 14 g uscată
  • 350 ml (max. 400 ml) lapte călduț
  • 250 g zahăr
  • 4 ouă
  • 150 ml ulei sau 100 ml ulei și 100 g unt topit
  • 3 plicuri zahăr vanilat sau două lingurițe extract sau miezul de la o păstaie de vanilie
  • coajă rasă de la 2 lămâi și o portocală
  • 15 g sare (sarea trebuie să fie cântărită)
Ingredientele pentru umplutură:
  • 300 g rahat colorat
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr
  • 50 g cacao
Ingrediente pentru uns cozonacul:
  • 1 gălbenuș
  • 50 ml lapte

Pregătirea ingredientelor

Se pregătesc ingredientele, care se scot din frigider sau din alte încăperi mai reci și se lasă la temperatura camerei, cu câteva ore înainte. Se începe prin încălzirea laptelui, care însă nu trebuie să fie prea fierbinte. Se încălzește întreaga cantitate, adică cei 400 ml, însă se pun mai întâi în aluat 350 ml și se păstrează 50 ml rezervă, în caz că aluatul va fi prea tare, se va subția cu ajutorul rezervei de lapte.

Făina care se folosește trebuie să fie una albă, de calitate superioară, în general cei trei de zero (000), indică faptul că făina este bună. Înainte de a ne apuca de frământat trebuie să cernem făina.

Pregătirea sării și a citricelor

Deoarece sarea dă savoare dulciurilor, aceasta trebuie cântărită, pentru a ne asigura că am pus suficientă. În brutărie se pune sare, 2% din cantitatea de făină folosită, în cazul nostru este vorba despre 20 grame de sare, ceea ce este echivalentul a 4 lingurițe rase, dar sunt suficiente și 15 grame, ca să nu vi se pară sărat.

Citricele se spală bine cu apă fierbinte, după care se șterg și apoi se dau pe răzătoare. Se vor pregăti 2 lingurițe de coajă de lămâie și o linguriță coajă de portocală. Iar miezul de nucă se prăjește într-o tigaie și apoi se macină. apoi se pune într-un castron și se amestecă cu zaharul tos și cu cacaoa.

Cozonac tăiat.

Rețetă delicioasă de cozonaci pe care să o faci pentru Paște.

Mod de preparare

Mai întâi se activează drojdia, care se pune într-un castronel, împreună cu o linguriță de zahăr și 100 ml lapte. Se freacă bine, se presară puțină făină și se lasă deoparte pentru 10 minute. Când drojdia se umflă atunci este bună pentru frământat.

Ce pun cele 4 ouă întregi într-un bol. Peste ele se adaugă zahărul, zahărul vanilat și se mixează cu mixerul timp de 5 minute, până devin spumoase și se deschid la culoare. Apoi se adaugă maiaua din drojdie, coaja de lămâie și portocală și 500 grame făină. Se mixează 5 minute, aluatul devenind subțire, ca de clătite. Apoi se pune și restul de făină împreună cu sarea și se frământă foarte bine, cu ajutorul robotului sau la mână, cam 10 minute.

Încorporarea grăsimilor

Se lasă la odihnit 10 minute după care se adaugă grăsimile, adică mixul de ulei și unt. Se adaugă în tranșe, adăugându-se câte puțin ulei, apoi se frământă, pentru a se încorpora foarte bine. Nu se toarnă următoarea porție până ce nu este incorporată cea anterioară. Apoi se frământă bine, cam 20 de minute, pentru a da elasticitate aluatului. La final aluatul devine elastic și nelipicios.

Cu palmele unse de ulei se dă aluatului formă de bilă și se lasă la dospit, într-un bol băgat într-o pungă din plastic închisă bine. Se lasă la crescut într-un loc cald pentru 30-40 minute.

Amsamblarea și coacerea cozonacului

După ce aluatul a crescut se împarte în 4 părți egale. Din fiecare parte se întinde o foaie dreptunghiulară groasă cam de un deget. Pe foaie se pun bucățele de rahat pudrat cu zahăr pudră din belșug, cam 1/4 din cantitatea inițială, apoi se presară zahăr, cacao și nucă uscate pe aluat. Apoi se rulează foaia nu foarte strâns, pentru a obține o ruladă. Se împletesc câte două rulade, fără a strânge prea tare buclele.

Se pregătesc formele de cozonaci, tapetându-se cu hârtie pentru copt și se așează cu grijă cozonacii împletiți în ele. Se bagă tăvile în pungi din plastic și le lasă la dospit cam o oră și  jumătate. Se încinge cuptorul. Când sunt gata de băgat în cuptor se ung cu amestec obținut dintr-un gălbenuș bătut cu puțină sare și amestecat cu lapte. Se pun cozonacii în cuptor pe treapta cea mai de jos și se lasă la copt la 180 grade cam 20 minute. Apoi se reduce focul la 170 grade și se acoperă cu hârtie de copt și se mai lasă la copt cam 20-25 minute.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Un ciclon polar lovește România exact înainte de Crăciun
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro