08 sept. 2024 | 17:39

Singura mânăstire din România pe sub care trece trenul. Unde se află peisajul idilic

Turism
Singura mânăstire din România pe sub care trece trenul. Unde se află peisajul idilic

La mijlocul drumului național Râmnicu Vâlcea-Sibiu, în valea pitorească a Oltului, departe de agitația care perturbă zilnic miracolul credinței de la Cozia, se conturează, impunătoare, pe fundalul fermecător al cerului de vară, silueta Mănăstirii Cornet. Nu o ocoli, căci este una dintre cele mai frumoase biserici din România!

Singura mânăstire din România pe sub care trece trenul

Dacă îți dorești să aprinzi o lumânare în liniște, să pomenești pe cei plecați sau să-ți numeri dorințele fără a fi auzit, iar cumva te afli pe Valea Oltului, mergi direct la Cornet! Nu vei regreta. Dincolo de zidurile impozante din piatră care înconjoară locașul, se dezvăluie o minunăție verde cu o cruce în vârf.

Mănăstirea, construită între 1662-1666 de Marele Vornic Mareș Băjescu și soția sa Maria pe locul unei biserici de lemn menționate în 1610, este acum, prin florile care se agață de zidurile vechi, iarba care se înclină visător spre adierea Oltului și delicatețea tăieturilor ce conturează corpul clădirii cu cruce, o fereastră către bucuria inimii.

Unde se află peisajul idilic

Mănăstirea a fost construită de vornicul Mareș Băjescu și finalizată, conform inscripției originale, pe 29 august 1666, în timpul domniei lui Radu Leon, conform informațiilor furnizate de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„Intrarea în curtea mănăstirii se face pe un pod pe sub care trece un tunel feroviar, construit în anul 1898. Odată cu proiectarea construcției de cale ferată s-a constatat că aceasta, datorită defileului foarte îngust, nu poate să treacă decât prin locul în care se afla mănăstirea. S-a pus problema strămutării mănăstirii, dar până la urmă s-a propus construcția unui tunel care să treacă pe sub mănăstire”, notează sursa citată.

Așadar, Direcția Căilor Ferate a demolat o parte din vechiul zid și chiliile anexe, construind în loc zidul actual. Din complexul original, astăzi mai pot fi admirate foișorul, turnul și zidurile de pe laturile nordică și estică, conform celor indicate de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Locul din Transilvania vechi de 800 de ani. Legendele care te înfioară
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Marele actor român a părăsit scena. România toată e în doliu: ,,Ne vom aduce aminte de el mereu.”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro