Singura insectă din lume care trăiește 100 de ani. Sunt cele mai harnice vietăți, știi care e?

de: Ștefan R. Apostol
01 08. 2024

În lumea mult mai mică a insectelor există o altă dovadă a spectacolului realizat de Mama Natură, unul aproape perfect. Aici, dacă ai răbdare, vei descoperi singura insectă din lume care trăiește 100 de ani. Aceste longevive insecte sunt cele mai harnice vietăți.

Mama Natură și singura insectă din lume care trăiește 100 de ani

Nu de puține ori am auzit vorbindu-se despre perfecțiunea naturii, modul în care tot ceea ce ne înconjoară pare a fi perfect, ca un perpetuum mobile care își mișcă rotițele fără a se opri vreodată.

Conform celor care au studiat natura și tot ceea ce ne înconjoară, mașina funcționează pefect, într-o armonie perfectă. Totul este inteconectat, și fiecare element depinde de celălalt, într-o mică, sau mai mare măsură.

În tot acest vast natural, există singura insectă din lume care trăiește 100 de ani, iar despre strămoșii acesteia se spune că au apărut acum 140-168 de milioane de ani.

Se pare că au avut destul de mult timp în a se perfecționa, și a deveni o societate perfect armonizată, într-o lume a lor în care există peste 12.000 de specii, iar unii experți estimează că există peste 20.000.

Dacă nu ți-ai dat seama despre ce insectă este vorba, îți spunem noi. Dar, înainte de asta, mai trebuie să știi că singura insectă din lume care trăișete 100 de ani, culmea, acum aproximativ 100 de milioane de ani era o specie solitară, nicidecum una de grup.

Revenind la a desconspira despre ce este vorba, îți spunem că furnica, această simpatică și minusculă insectă, a trecut de la o specie solitară, la una de grup, și care trăiește 100 de ani.

Aceste longevive insecte sunt cele mai harnice vietăți

După cum bine știm, acum furnicile trăiesc în așa-numitele mușuroaie, adevărate societăți populate de furnici, iar ierarhia de grup este una bine stabilită. Conform studiilor, este o evoluție spectaculoasă, de la o specie solitară, la una socială și de grup, cu ierarhii atât de bine conturate, aproape de perfecțiune.

Cel mai recent studiu, realizat de o echipă de cercetare, arată că, deși se credea în mod convențional că furnicile apreciază munca în echipă, a dezvăluit că era un vânător solitar în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.

Potrivit unui articol publicat în revista Current Biology, o insectă numită haidomyrmecine, sau furnica infernului, este considerată a fi cea mai veche specie de furnici care a trăit în perioada Cretacicului, când dinozaurii au pus stăpânire pe lume. Una dintre aceste furnici a fost capturată în rășină de copac și găsită conservată în chihlimbar, datând de acum 100 de milioane de ani.

Furnica de acum 100 de milioane de ani, un adevărat prădător

După ce au analizat specimenul de chihlimbar, oamenii de știință din China, Statele Unite și Franța au descoperit că chihlimbarul a capturat o specie de furnici prădătoare.

Studiul a arătat că furnica preistorică putea prăda independent într-un mod în care furnicile existente nu pot. Spre deosebire de majoritatea speciilor de furnici, furnica infernală avea un corn pe cap și o pereche de fălci asemănătoare unei coase.

Atunci când cornul atingea prada, fălcile din gură se ridicau imediat. Cornul din partea de sus și fălcile din partea de jos formau o capcană, prinzând bine prada.

„Comportamentul unic de prindere a prăzii a permis acestei furnici să trăiască independent, în loc să lucreze în unitate”, a declarat Wang Bo, coautor al articolului și cercetător la Institutul Nanjing de Geologie și Paleontologie, Academia Chineză de Științe.

De ce este furnica singura insectă din lume care trăiește 100 de ani?

Un prim răspuns îl avem în studiul despre care am relatat anterior, dar mai există și alte motive pentru care furnica este singura insectă din lume care trăiește 100 de ani.

Alte studii, la fel de aprofundate, spun că, deși este adevărat că multe furnici pot trăi o viață lungă, marea majoritate, în special cele lucrătoare și reginele, durează doar câteva luni

Ceea ce contează pentru orice durată de viață este cât timp creatura rămâne sau trebuie să rămână reproducătoare, cel puțin pentru a se înlocui. Furnicile există pentru a face mai multe furnici, spun unii cercetători.

Coloniile pot fi efectiv nemuritoare, cu regine și furnici lucrătoare noi sau adoptate care le înlocuiesc pe cele vechi. Se știe că o singură colonie are cel puțin 800 de ani. Majoritatea reginelor durează între 10 și peste 30 de ani, iar majoritatea terenurilor fiind deja „deținute” de furnicile rivale.

O colonie trebuie să producă suficienți urmași

Astfel, pentru ca o colonie să se reproducă, trebuie să producă suficienți urmași pentru a crea o altă colonie de furnici. Spre exemplu, luăm o suprafață de teren cu 10 colonii care împart deja terenul între ele, iar fiecare colonie durează 10 ani într-o specie care nu înlocuiește reginele bătrâne. Fiecare cuib va produce câteva mii de regine pe an.

Astfel că, vor apare la fiecare 10 ani, doar o regină din toate cele produse. Și dacă facem un calcul, ținând cont că apar 2,000 din fiecare dintre cele 9 colonii timp de 9 ani și încă 2,000 din fiecare colonie supraviețuitoare, vom descoperi că spațiul vital devine disponibil. Asta înseamnă doar o șansă la fiecare 198,000 de regine produse.

Dar viața reală este chiar mai complicată decât atât. Coloniile mai mari vor produce mai multe regine. Se estimează că doar un sfert din colonii se vor înlocui vreodată pe ele însele și, de asemenea, vor înlocui și vor disloca 75% din coloniile care nu reușesc, arată studiile de specialitate.

Furnicile trebuie să reproducă masiv regine fertile

Practic, furnicile trebuie să reproducă masiv regine fertile timp de mulți ani pentru a avea succes din punct de vedere evolutiv, iar o strategie pentru a face acest lucru este ca reginele lor să aibă o viață lungă și fertilă. Unele specii au, de asemenea, lucrătoare cu durată lungă de viață.

Spre exemplu lucrătoarele Formica sanguinea care durează până la 8 ani, iar reginele peste 20, ceea ce înseamnă că aceste lucrătoare contribuie mai mult timp, iar regina poate produce mai multe „prințese”.

Unele specii de furnici au strategii diferite, reginele și coloniile de furnici ghimpe, de exemplu, durând doar câțiva ani, în timp ce unele colonii produc mii de lucrătoare, dar acestea durează doar câteva luni.