Ministerul Educației a anunțat că simulările pentru examenul de Evaluare Națională 2024 și Bacalaureat 2024 vor avea loc în prima parte a anului viitor, oferind elevilor oportunitatea de a se pregăti în mod eficient pentru probele finale.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, simularea națională pentru Evaluarea Națională va avea loc în zilele de 5, 6 și 7 februarie 2024.
Această etapă importantă le va permite elevilor să se familiarizeze cu structura și cerințele examenului, oferindu-le un format realist pentru evaluarea cunoștințelor acumulate.
În continuare, simularea pentru Bacalaureat 2024 este programată să se desfășoare în perioada 4-7 martie 2024. Elevii vor putea aborda această etapă pregătitoare cu informații esențiale pentru a se adapta la formatul examenului de Bacalaureat și pentru a-și verifica nivelul de pregătire înaintea probei finale, potrivit edupedu.ro.
„A fost aprobat și trimis spre publicare ordinul privind organizarea simulării evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2023-2024”, scrie Ministerul Educației pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: Surpriza de la Evaluarea Naţională 2023. Rezultatele care au dat totul peste cap
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2024
• 5 februarie 2024: Limba şi literatura română – probă scrisă
• 6 februarie 2024: Matematică – probă scrisă
• 7 februarie 2024: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
• 23 februarie 2024: Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării probelor scrise ale examenului de Bacalaureat 2024
• 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
• 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
• 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
• 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
• 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor
Ministerul Educației anunță o creștere fără precedent a salariilor în sistemul de învățământ, subliniind un angajament ferm față de profesorii și personalul didactic.
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că majorările salariale pentru perioada iunie 2023 – iunie 2024 sunt istorice și au depășit orice așteptare.
”Majorările salariale sunt unele istorice. De la 1 iunie, acest an, până la 1 iunie anul viitor, vom vedea o creştere în termeni reali a salariilor medii din învăţământ de peste 50%.”, a transmis Ligia Deca.
Ministrul Educației a confirmat că, în cadrul discuțiilor cu federațiile sindicale, s-a convenit asupra unei creșteri suplimentare de 20% pentru anul următor, adăugându-se la majorarea deja semnificativă de 30% din acest an.
CITEȘTE ȘI: Cresc salariile profesorilor din România de la 1 ianuarie? Ministrul Educației a dat vestea
Aceste cifre reprezintă o recunoaștere semnificativă a contribuției esențiale aduse de profesori și personalul din învățământ la dezvoltarea Educației în România.
” O astfel de creştere într-un interval atât de scurt este fără precedent şi la discuţiile cu federaţiile sindicale am convenit ca pentru anul viitor să existe o creştere de 20% peste creşterea de 30% care a avut deja loc în acest an.
Sunt sume consistente, sigur că ne dorim mai mult pentru dascălii noştri şi Ministerul Educaţiei va lupta ca în noua grilă de salarizare din Legea salarizării publice, ce va fi elaborată de Ministerul Muncii, profesorii să primească şi mai mult, dar cred că este un semn de respect şi un procent onorabil de creştere pentru profesia didactică şi pentru personalul din învăţământ”, a precizat Ligia Deca, la finalul galei dedicate elevilor olimpici.