Simulare de cutremur la metrou: ce se va întâmpla la stația Romană?

Autor: Diana Radu - 06:55, 10 apr. 2019

În București, în noaptea de 11 spre 12 aprilie, se va desfășura la metrou o amplă operațiune de simulare în caz de cutremur.

Forţe specializate din cadrul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) şi servicii de urgenţă din Ungaria se vor mobiliza, în noaptea de 11 spre 12 aprilie, în cadrul unui exercițiu. Mai exact, operațiunea se va desfășura la metrou, la stația Romană.

Exercițiul urmărește cât de repede pot interveni autoritățile în cazul unui dezastruîn urma căruia oamenii au rămas prinși sub dărâmături sau nu au avut posibilitatea de a se autoevacua singuri. De asemenea, se urmărește și cât de repede vor fi salvate victimele, precum și modul în care se va acorda primul ajutor.

„În noaptea dinspre 11 spre 12 aprilie, va fi organizat şi un amplu exerciţiu la metrou, staţia Romană, menit să testeze capabilităţile specifice misiunilor de căutare şi localizare a victimelor, evaluarea funcţiilor vitale, imobilizarea acestora şi evacuarea în afara zonei de risc, transportul şi predarea în vederea acordării asistenţei medicale de urgenţă”, se arată într-un comunicat NATO.

Pentru efectuarea acestui exercițiu, aproximativ 200 de voluntari vor juca rolul victimelor și două echipe de căutare-salvare se vor ocupa de salvarea lor.

„Pentru gestionarea acestui eveniment, cu peste 200 de victime implicate, vor fi alocate două echipe de căutare-salvare, autospeciale de transport personal şi victime multiple, un spital mobil, precum şi un număr impresionant de echipaje de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă”, se mai arată în comunicatul NATO.

Execrcițiu de amploare la metrou

„Această secvenţă ce are ca scop acţiunea coerentă şi combinată a entităţilor medicale militare şi civile, atât naţionale, cât şi multinaţionale, bazată pe un scenariu pe o intervenţie tip art.V/III NATO, va participa Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davilla din Bucureşti, cu 70 medici militari şi personal auxiliar, zece ambulanţe, un autocamion cu un grup generator”, potrivit NATO.

Astfel de exerciții vor fi simulate în mai multe locaţii din Bucureşti, precum: Calea Rahovei, Şoseaua Viilor, Strada Veseliei.

Oprațiunea se bazează pe scenarii în care persoane blocate sub dărâmături sau la înălţime se află în imposibilitatea de a se autoevacua, iar forţele specializate trebuie să intervină pentru căutarea-salvarea victimelor, precum şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă.

Sursa: Digi24