Simona Halep se află în mijlocul unui scandal de dopaj, după ce a fost depistată pozitiv la US Open 2022. De atunci, fostul lider mondial a fost audiat la tribunalul Sport Resolutions, dar nu a primit un verdict, deși au trecut mai mult de două luni de atunci. Ce se întâmplă cu dosarul sportivei.
Simona Halep a fost informată pe 7 octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv la US Open, cu Roxadustat, substanță interzisă în tenisul profesionist. Ea a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, iar după mai multe amânări, pe 28 și 29 iunie, a fost audiată de tribunalul independent Sport Resolution, de la Londra.
Simona Halep așteaptă și acum verdictul judecătorilor în cazul de dopaj, decizie care ar fi trebuit să fie anunțată la jumătatea lunii iulie. Însă organismele din tenisul mondial n-au reușit să deslușească dosarul nici la 320 de zile după apariția știrii potrivit căreia românca a picat un test antidoping, la New York.
Această situație incertă au transformat-o pe Simona Halep într-o victimă și i-a făcut pe cei care au pus-o la zid după rezultatul testului antidoping să treacă de partea ei și să o susțină. Si asta pentru că după zece luni și jumătate, forurile decizionale nu au dat o sentință.
Revoltat de faptul că cei care trebuie să dea un verdict în acest caz nu au fost capabili să analizeze niște probe într-o perioadă rezonabilă de timp, fostul antrenr al Simonei Halep, Darren Cahill a avut o reacție acidă pe rețelele de socializare.
”Încă o amănare. Detaliile acestui caz vor ieși, în cele din urmă, la iveală dar, indiferent de rezultat, a fost jalnic modul în care Federația Internațională de Tenis (ITF) și Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) s-au ocupat de acest dosar.
Preocuparea lor a fost inexistentă pentru sportiva implicată și pentru starea ei. Ceea ce reiese din faptul că povestea se lungește de aproape un an și încă n-avem un verdict. Simona are dreptul de a-și continua cariera și viața. În acest moment, nu poate face asta. Niciun jucător nu trebuie să treacă, pe viitor, printr-un astfel de proces cu atâtea amânări“, a spus Darren Cahill.
După mesajul lui Darren Cahill și alți tenismeni și-au arătat susținerea pentru fostul lider mondial, care este lăsat să aștepte verdictul în cazul de dopaj. John Millman, locul 341 ATP, a spus că amânările repetate din partea ITIA reprezintă ”o rușine în cazul Halep”.
”Într-un fel sau altul, ea n-ar trebui să fie batjocorită în halul ăsta. Ceea ce mă surprinde și mai mult e că WTA, oficialii acestui for și jucătoarele din circuit n-au vorbit în public, pentru a condamna ce se întâmplă cu acest dosar.
O glumă, adică! Simona e într-un purgatoriu al tenisului din cauza acestor amânări repetate din partea ITIA. Colegele ei trebuie să vină în ajutorul ei printr-o susținere publică pentru ea. Iar asta indiferent de rezultatul anchetei”, a afirmat John Millman.
De asemenea, franțuzoaica Alize Cornet, locul 79 WTA a susțiut că ce i se întâmplă Simonei Halep e revoltător.
”Această nebunie trebuie să se oprească imediat. Și chiar nu înțeleg tăcerea în jurul acestei situații. Dreptate pentru Simona.
Haideți oameni buni, haideți să ne unim forțele. Această poveste a mers mult prea departe și pentru prea mult timp. Lumea tenisului vrea doar dreptate”, a scris Alize Cornet, pe rețelele de socializare.
Maria Sharapova, una dintre cele mai mari vedete ale sportului alb, a tecut și ea printr-un scandal de dopaj, dar a fost tratată diferit. În primpvara anului 2016, aceasta a fost depistată pozitiv la Meldoni și a recunoscut că a folosit această substanță, neștiind că a fost trecută pe lista celor interzise.
Pe 8 iunie 2016, Federația Internaționale de Tenis (ITF) a suspendat-o timp de doi ani. Maria Sharapova a contestat decizia, iar Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS) i-a redus pedeapsa la 15 luni, pe 4 octombrie 2016. Astfel, cazul său de dopaj a fost rezolvat în doar șapte luni.
Citește și: Cine o poate salva pe Simona Halep de la suspendare. S-a aflat acum, au reușit și cu Sharapova
Maria Sharapova a putut juca din nou la turneele importante datorită faptulului că organizatorii i-au oferit numeroase wild-carduri. Data revenirii sale în circuit s-a produs pe 26 aprilie 2017, la Porsche Grand Prix, la Stuttgart.