21 oct. 2022 | 22:18

Simona Halep, la final de carieră? Câţi ani ar dura suspendarea pentru româncă. Situaţia e gravă

Sport
Simona Halep, la final de carieră? Câţi ani ar dura suspendarea pentru româncă. Situaţia e gravă
Simona Halep a fost depistata dopata

Lumea tenisului mondial nu-și poate reveni din șoc, după ce Simona Halep a picat un control anti-doping, în sângele său găsindu-se Roxadustat, o substanță interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping. După aflarea verdictului, sportiva din România riscă să primească o suspendare foarte dură.

Cariera Simonei Halep în tenis, în pericol?

Potrivit șefei Agenției Naționale Anti-Doping din România, Gabriela Andreiașu, regulamentul prevede o suspendare de patru ani în cazul substanțelor nespecifice, categorie din care face parte și Roxadustatul găsit în analizele de sânge ale Simonei Halep.

Dacă tenismena reușește să dovedească faptul că i s-a administrat această substanță fără voia și știința ei, atunci suspendarea ar putea să fie diminuată, a explicat directorul ANAD. Totodată, dacă în urma unui examen farmacologic se dovedește că a primit Roxadustat în cantitate foarte mică, așa cum susține Halep în prima sa reacție, se poate ajunge la același deznodământ (reducerea pedepsei).

Sportiva riscă o suspendare de patru ani

Este destul de evident că, în cazul în care Simona Halep va primi o suspendare de patru ani, cariera sa în tenis este terminată, subliniază Playsport. Constănțeanca are 31 de ani și, în plus, s-a confruntat cu mai multe accidentări, unele dintre ele foarte grave, în ultimele sezoane. Despre ce riscă jucătoarea de tenis în urma acestui test anti-doping pozitiv a vorbit Gabriela Andreiașu la PlaySport Live.

„Lista interzisă împarte substanțele în substanțe specifice și substanțe nespecifice și dintre acestea unele sunt substanțe de abuz. În cazul ei vorbim de o substanță nespecifică și sancțiunea este, așa cum spune codul Agenției Mondiale Anti-Doping, pentru genul acesta de substanță sancțiunea este de patru ani de suspendare.

Dacă se reține existența nevinovăției, se poate reduce perioada de suspendare. Dar de la 4 ani se discută. Prima decizie este de suspendare provizorie obligatorie. După care, pe parcursul procedurii de audiere, că Simona va fi audiată și apărătorii ei vor veni cu probe, se rețin toate elementele. Deci, nu i se dau acum 4 ani și apoi ea își demonstrează nevinovăția. Ci acum face acești pași. Dar pentru că este obligatorie impunerea acestei măsuri de suspendare provizorie obligatorie, prima măsură, după care avocații sau Simona vin cu aceste dovezi și probe în apărarea ei”, a explicat șefa ANAD.

Cum își poate demonstra nevinovăția

Întrebată fiind dacă există șanse ca Simona Halep să își dovedească nevinovăția, Gabriela Andreiașu a făcut următoarele precizări: „Când vorbim de substanțe nespecifice, care afectează și sănătatea, pe lângă creșterea performanței în mod artificial, dar să vedem ce linie de apărare formulează Simona Halep, există posibilitatea, șansa mică de eliminare a perioadei de suspendare. Dar nu știu ce dovezi are Simona. E foarte greu să se aducă astfel de dovezi care să ducă la eliminarea perioadei de suspendare”.

Cât despre cantitatea de substanță găsită în corpul sportivei, președinta Agenției Naționale Anti-Doping din România spune că măsurile care s-ar putea lua în cazul lui Halep ar fi să i se facă un studiu de excreție, raportat la declarația ei și la felul în care a folosit medicamentul. Concentrarea care i-a fost administrată trebuie să fie analizată de către un expert farmacolog”, a conchis experta.

Parteneri
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Redactia.ro
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3 ori în timpul verii. Recolta va fi dublă, iar legumele mari și sănătoase
Click.ro
O femeie din Iași a păcălit moartea, după ce a vrut să traverseze în grabă prin fața unui TIR
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Cum arată adidașii Balenciaga cu care Delia face furori pe internet. Costă o avere! / FOTO
Unica.ro
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
EVZ.ro
Carmen Harra, mesaj după ce starea lui Florin Piersic s-a înrăutățit! Ce a transmis clarvăzătoarea: „Nu este timpul...” / FOTO
Spynews
Au intrat banii pe carduri. Informația a fost confirmată chiar astăzi, 10 mai
Capital.ro
Horoscop 11 mai 2024. Berbecii iau o decizie importantă, Scorpionii au un moment de sinceritate
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Șeful Casei de PENSII, ANUNȚ despre PENSII. Se FACE și a DOUA recalculare. VIN PRIMELE decizii
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Cât de bine arată Loredana Groza la vârsta de 53 de ani. Cum s-a afișat artista / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această zi sfântă, Vinerea Luminată
Antena 1