Omniprezentul bicarbonat de sodiu a ajuns panaceu universal, „vedetă” pe internet, bun la toate, de la clasicele arsuri la stomac la nemilosul cancer. Când a „venit pe lume” bicarbonatul de sodiu? De fapt când a ieșit în lume, când a fost descoperit, pentru că „nașterea” sa se duce în negura vremii, undeva în urmă cu mii de ani nu mai puțin de… 4.600 de ani!
Era în vremea vestitului rege Khufu, Cheops în grecește, Keops în… românește, faraon al Regatului Vechi al Egiptului între anii 2589 î.Hr. și 2566 î.Hr., cel care a ridicat și Marea Piramidă de la Giza, singura „supraviețuitoare” dintre „Cele șapte minuni ale lumii antice”…
Din acele vremuri antice provin cele mai vechi papirusuri descoperite pe teritoriul Egiptului. Iar în aceste papirusuri s-au găsit primele urme de bicarbonat de sodiu. Un amestec de carbonat și bicarbonat de sodiu, denumit „Natron” era folosit în metodele complexe de îmbălsămare ale acelor timpuri străvechi. Dar nu numai, pentru că se regăsea și în vopsirea țesăturilor, și în fabricarea sticlei sau a… mirosurilor atrăgătoare, strămoașa industriei cosmetice de azi!
Bicarbonatul de sodiu, cu formula chimică NaHCO3, este o sare acidă şi areo sumedenie de domenii în care este folositor în zilele noastre. În afară de bucătărie și igiena personală, bicarbonatul de sodiu este și un leac, băbesc dacă vreți, dar eficace, pentru diferite probleme de sănătate. De altfel este o realitate binecunoscută că bicarbonatul de sodiu a fost utilizat la prepararea unor medicamente începând cu secole în urmă.
„Pe vremea când medicamentele erau preparate de farmacist, pe baza unei reţete precise, compusul avea o destul de largă întrebuinţare. Bicarbonatul a fost cunoscut dintotdeauna ca un excelent pansament gastric, datorită capacităţii sale de a neutraliza secreţiile acide din stomac. Având în vedere că este puternic alcalinizant, era folosit şi în dermatologie, una dintre cele mai frecvente utilizări fiind în tratarea micozelor bucale, prin gargară cu soluţie cu bicarbonat, care schimba pH-ul gurii”, explică medicul internist Marius Călinici.
Această sare de sodiu era folosită în domeniul pirotehnic, ca și la stingerea incendiilor. Spionii „științifici” ai lui Napoleon au descoperit că bicarbonatul de sodiu era benefic în agricultură, în medicină și în igienă. Dar și în domeniul culinar, datorită calității de a afâna diferite… aluaturi! Așa că și-a găsit rapid locul în… patiseria franceză! După întoarcerea lui Napoleon la Paris, în 1799. De acolo până la „cucerirea” micilor noștri național-mioritici nu a fost decât un pas. Unul de… 100 de ani! Chiar mai mult pentru că până prin 1925-1927 nicio carte de bucate autohtonă nu includea bicarbonatul de sodiu în rețetele de mititei.