Spre deosebire de varza proaspătă, cea murată este mai bogată în vitaminele B1, B2, B3, B6 și B9. Mai mult, aceasta este unicul produs alimentar vegetal care conține vitamina B12, ce luptă cu îmbătrânirea precoce. De asemena, poate fi ingredientul de bază atunci când e vorba de afecțiuni pe cale externă.
Față de cele mai multe alimente, varza murată este chiar mai folositoare murată decât în stare naturală, datorită faptului că bacilii acidolactici produși în procesul de fermentare o îmbogățesc cu vitamine din grupul B. Varza murată conține cantități importante de B12, vitamină care înlătură oboseala și anemia, previne îmbătrânirea și depresia. Iată câteva situații în care cataplasmele cu varză murată pot da rezultate excelente.
Durerile de cap pot fi diminuate cu varză murată învelită în tifon. Ea se aplică pe zonele de după pavilionul urechilor și pe tâmple, apoi capul se leagă cu un prosop. Dacă durerile sunt dese și de nesuportat, se beau și câte 100 mililitri de moare de varză, de trei ori pe zi.
Poți trata și febra copilului mic. Aplică pe tălpile lui câte două linguri de varză murată tăiată mărunt, iar peste varză pune câte o punguță de polietilenă. Se încalță șosetele deasupra sau se pansează cu bandaj și se lasă timp de 25-30 de minute, apoi se pune varză murată proaspătă.
Pentru a scăpa de acestea, prepară un terci din varză murată, obișnuit prin zdrobire. Locurile afectate se pansează cu acest terci, pus între două straturi de tifon, care se schimbă de două-trei ori pe zi. Dacă apare o senzație de arsură insuportabilă, amestecă varza cu puțină apă fiartă și răcită.
Ia o bucată mică de tifon împăturit și îmbibă cu moarte de varză. Pune pe locul cu problema, așază deasupra o felie de cartof crud, lasă puțin și pansează. Compresele se lasă să acționeze câte trei ore, zilnic, iar tratamentul durează 1,5 – 3 luni.
Aplică pe zonele afectate frunze de varză murată, zi de zi. Compresa se ține timp de 25 de minute, apoi se spală pielea cu apă rece. Tratamentul durează 1,5 – 2 luni.
Mănâncă 2-3 linguri de varză murată tăiată mărunt înainte de fiecare masă.
Salata de varză murată cu ceapă și usturoi, consumată zilnic, este un remediu eficient pentru suferinzii de ast bronșic.
De 5-8 ori pe zi se mestecă bine câte 3-4 linguri de varză murată tocată și între aceste reprize de mestecat se clătește bine gura cu zeamă de varză. Ea conține enzime provenind și de la plantele aromatice puse la murat împreună cu varza: țelina, mărar, ardei iute, hrean, piper etc. Trebuie menționat că dietele interne cu varză murată sunt contraindicate pentru bolnavii de rinichi sau inimă, din cauza conținutului prea ridicat de sare.