În inima Transilvaniei, Castelul Corvinilor din Hunedoara se înalță măreț și impunător, o fortăreață de piatră ce pare să fi păstrat timpul și tainele vremii în adâncurile sale întunecate. Printre poveștile sale străvechi și legendele care își găsesc adăpost în zidurile sale, una reține atenția prin tragicul ei romanticism, povestea domniței Ana Kendi, a cărei prezență este încă resimțită într-un sicriu ascuns în întunericul castelului.
Impunător și falnic, Castelul Huniazilor reprezintă una dintre cele mai populare destinații turistice ale României, sute de mii de vizitatori fiind curioși, an de an, să străbată coridoarele fortăreței, descoperind noi detalii despre istoria clădirii.
Puțini sunt cei care știu, însă, că palatul este înconjurat de diverse legende și mistere, care ar putea fi demne de filme de blockbuster.
Una dintre poveștile care încă se șoptește printre zidurile castelului este cea care amintește de tragedia Anei Kendi, fiica voievodului transilvan Francisc Kendi.
Tânăra a fost protagnonista unei drame cutremurătoare ce s-a desfășurat în secolul XVI, chiar între zidurile Castelul Huniazilor.
După ce s-a căsătorit cu nobilul Ioan Torok, stăpânul castelului, viața Anei s-a transformat într-un adevărat coșmar al geloziei și trădării.
Legenda spune că un administrator al castelului, îndrăgostit până peste cap de frumoasa Ana, a încercat să-și declare sentimentele prin intermediul unei scrisori. Cei doi ar fi fost implicați într-o relație clandestină.
”De această căsătorie se leagă una dintre dramele care s-au consumat la Castelul Corvinilor, prezentată de către pastorul Christianus Schesaeus din Mediaș.
Pe scurt, aflăm că la ceva timp după căsătorie, Szalánczi János (administratorul castelului) îi mărturisește Anei că s-a îndrăgostit de ea.
Plecat cu treabă fiind, tȃnărul, topit de dorul pentru stăpȃna lui, îi trimite o scrisoare de dragoste. Dar înainte ca solul să ajungă la Ana, acesta se întȃlnește cu soţul care se întorcea de la o petrecere.
Forțat de stăpânul său, țăranul îi arată scrisoarea din care Török află despre povestea de dragoste pe care soţia lui o trăia în secret.
Judecată după vechile legi ale pămȃntului, Ana, după ce jură că cei trei copii sunt legitimi, spune că, dacă tot trebuie să moară, dorinţa ei este să moară decapitată de soţul ei. Furios fiind, soțul ei nu i-a îndeplinit această ultimă dorință”, sunt informațiile oferite de Muzeul Castelului Corvinilor, potrivit Adevărul.
Însă, această încercare a fost descoperită de către soțul ei gelos, care a condamnat-o pe Ana Kendi la o moarte crudă. Domnița, în fața ororii și a nesfârșitei sale suferințe, a cerut să fie decapitată de propriul soț, însă acesta a refuzat să îi împlinească ultima dorință.
Ana Torok a fost înmormântată printr-o ceremonie brutală, la care a asistat întreaga populație a orașului Hunedoara. Cu toate acestea, povestea tragică a eroinei nu s-a oprit aici.
Orbit de furie, soțul Anei, Ioan Torok, a ordonat executarea administratorului castelului, urmând ca tânărul îndrăgostit să fie supus unor chinuri cumplite, fiind legat și târât de un cal prin curtea fortăreței până ce și-a dat ultima suflare.
De-a lungul secolelor, povestea Anei Kendi a continuat să fascineze și să sperie. Documentele istorice și relatări din vremurile trecute confirmă existența acestei domnițe cu soartă tragică, iar osemintele sale păstrate într-un sicriu ascuns în Castelul Corvinilor par să confirme aceste relatări.
Chiar și în prezent, vizitatorii Castelului Corvinilor sunt întâmpinați cu povestea cutremurătoare a Anei Kendi și a soțului său gelos. Sicriul ei, aflat într-una dintre încăperile întunecate ale castelului, servește drept memento al unei drame ce a rămas vie în memoria locului.
Povestea domniței Ana Kendi este doar unul dintre numeroasele mistere și legende care învăluie Castelul Corvinilor din Hunedoara. Monument istoric încărcat de trecut și de istorie, castelul a fost martorul unor evenimente dramatice și inexplicabile încă de la construcția sa medievală.
Enigmatic și fascinant, acest loc continuă să captiveze imaginația și să stârnească curiozitatea celor ce îndrăznesc să pășească în lumea sa plină de mistere.