Sfințitul oilor în satul Râpa de Jos, obicei străvechi păstrat până-n zilele noastre. Ce rol are acesta

Sfințitul oilor în satul Râpa de Jos, obicei străvechi păstrat până-n zilele noastre. Ce rol are acesta
Sfințirea oilor, obicei străvechi păstrat până în ziua de azi

În satul Râpa de Jos, comuna Vătava, se păstrează un obicei străvechi de sfințire a oilor. Ritualul se află pe cale de dispariție din majoritatea zonelor tradiționale de oierit. Cu ajutorul acestuia, se dorește protejarea animalelor, dar și a celor care le îngrijesc împotriva prăduitorilor.

Obicei străvechi de sfințire a oilor

La Râpa de Jos, acest obicei are loc în preajma rusaliilor. Atunci, oile ies la pășune și câmpurile sunt înflorite. În cadrul ritualului, se sfințesc și pășunile pentru ca iarba să fie bogată și hrănitoare, dar și oamenii care trudesc zi de zi la pământ și la îngrijitul animalelor.

Anul acesta, oile de la stâna de pe Dealul Agrișului au fost sfințite de doi preoți. Dacian Oprea este cel care slujește la Râpa de Jos, și Genu Oprea, tatăl său, din Ibănești. Din 2017, a venit în Parohia Ortodoxă Râpa de Jos. Tot de atunci, a început să meargă la stâne pentru a face această binecuvântare.

„Evenimentul sfinţitului oilor se leagă cu sărbătoarea Rusaliilor, sărbătoarea florilor, a verdeţii, am stropit şi holdele pentru a fi ferite de prădători, pentru a creşte spicul de grâu şi celelalte culturi, iar pentru animale – să dea lapte, să fie sănătoase, să avem o brânză bună”, a susţinut Dacian Oprea.

Oile se sfințesc în fiecare primăvară

Ioan Șulariu, zis și Pomeană, este proprietarul stânei. Acesta a moștenit pasiunea pentru oi de la tatăl său. El spune că este o tradiție ca în fiecare primăvară să vină preoții pentru sfințirea oilor. Acest lucru îi dă încredere că animalele vor fi protejate și sănătoase.

De asemenea, a precizat că, așa cum a preluat stâna de la tatăl său, ar fi fericit dacă, într-o zi, să o poată prelua mai departe și fiul său. Fermierul a spus că se consideră norocos, față de alți proprietari de animale. Are deja o clientelă formată și nu este nevoit să meargă în piață. Toată lumea vine direct la el, la stână.

„Avem desfacere de acasă, nu trebuie să umblăm nicăieri să vindem în piaţă şi suntem mulţumiţi. Producem caş, urdă, iar carnea se vinde mai ales de Paşte, avem clienţii noştri care cumpără de la noi tot timpul, de la Bistriţa până la Târgu Mureş sau până la Topliţa. Există concurenţă în domeniu aşa că marfa trebuie să fie foarte bună şi tradiţională. Noi avem doar caş de oaie, nu punem şi lapte de vacă sau de capră, fiindcă atunci e altfel caşul. Avem noroc că locuim într-o zonă de deal, terenul e al nostru şi îl întreţinem fiindcă e foarte important ce mănâncă animalul şi cum e iarba. Păşunea e întreţinută, nu avem niciun spin pe ea, aici trăim de trei generaţii”, a dezvăluit Ioan Şulariu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI