Creștinii ortodocși sărbătoresc azi Rusalii. Majoritatea respectă întocmai tradițiile și obiceiurile din bătrâni pentru a le merge bine. De asemenea, dacă fac aceste lucruri se simt mai ocrotiți de către sfinți. De ce trebuie să ungi ușile cu usturoi?
Rusalii este una din cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Aceștia prăznuiesc pogorârea Sfântului Duh peste sfinții apostoli, iar ziua cea mare mai este cunoscută în popor și drept Duminica Mare sau Rusaliile care sunt azi și mâine.
Sărbătoarea aduce încheierea ciclului de Paște: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt. Rusaliile reprezintă una din cele mai vechi sărbători din creștinism alături de cea a Paștelui, încă din vremea existenței apostolilor.
Cincizecimea era o dublă sărbătoare până la finele secolului al IV-lea: Înălțarea Domnului și Pogorârea Sfântului Duh. Credința populară arată că Rusaliile sunt ielele, spiritele rele. Concret, sunt spiritele rele care au refuzat să se mai întoarcă în locurile lor sub pământ după ce au părăsit mormintele în Joia mare ca să petreacă printre cei vii.
Oamenii le-au dat diferite nume ca să le îmbuneze: iele, zâne sau frumoase. Tradițiile arată că tot pentru sufletul lor cei dragi trebuie să împartă în Sâmbăta Rusaliilor oale, colaci, farfurii frumoase, dulciuri și mâncare. Mulți creștini ung clanțele ușilor cu usturoi pentru a le speria și pentru a nu-i lăsa astfel înauntru.
Pogorârea Duhului Sfânt a fost anunțată de Iisus: „Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”.
Se mai spune în cartea a V-a a Noului Testament că în ziua Cincizecimii iudaice „toți apostolii erau adunați la un loc și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei.
Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”. Apostolul Petru a ținut atunci o predică în urma căreia s-au botezat 3.000 de suflete. Toți creștinii ortodocși merg la slujbe, iar în ziua de luni au liber de la stat pentru odihna din ziua cu pricina.