Reprezentarea pe care o avem despre Iisus Hristos este cea pe care ne-o prezintă Biserica prin icoanele sale. Cu toate acestea, dincolo de canoane, nu putem spune că avem o imagine a lui Hristos. Cum arată, de fapt? Chipul său s-a schimbat, de-a lungul timpului, odată cu cercetările specialiștilor.
Cele mai recente cercetări medico-legale arată un Iisus Hristos total opus față de cum îl avem in minte în urma prezentării făcute de Biserică prin icoanele sale. Dincolo de canoanele ce vorbesc de o revelare ori de o inspirare a pictorului iconar, nu putem spune ferm că avem o imagine a lui Hristos. Ultimele cercetări arheologice făcute pe populația Israelului din perioada respectivă oferă o imagine probabilă a lui Iisus; un Iisus foarte departe de imaginea populară cu care ne-am obișnuit.
Reprezentările iconografice ale lui Iisus Hristos pot fi găsite în cele trei părți ale bisericii: altar, în scena dumnezeierii Liturghiei, în naos. În orice colț al lăcașului sfânt, întâlnim un Iisus Hristos cu chip cu pielea albă ca laptele, ochi albaștri și păr blond. Potrivit celor mai recente cercetări, înfățișarea lui Hristos ar fi exact la polul opus: un chip cu piele închisă la culoare, aspră și păr cârlionțat.
Reconstrucția a fost creată pe baza scheletului unui bărbat evreu care a trăit în urmă cu 2000 de ani, dar și a datelor din documente antice. De asemenea, aceasta s-a putut obține și cu ajutorul unor softuri avansate și tehnice medico-legale. Mai simplu, reprezentarea făcută de specialiști arată un chip simplu, așa cum ar fi arătat un om trăind în condițiile aspre ale acelor vremuri.
În plus, ceea ce ar întări descoperirile specialiștilor ar fi o frescă din anul 235, dintr-o sinagogă din orașul sirian Dura Europos. Una dintre cele mai vechi reprezentări ale lui Iisus descoperite vreodată îl înfățișează fără barbă, cu păr cârlionțat și scurt, purtând o tunică și sandale, potrivit historia.ro.