Sfaturi utile: cum faci să nu plângi când tai ceapă cu cuțitul

Sfaturi utile: cum faci să nu plângi când tai ceapă cu cuțitul

Există foarte multe preparate a căror gust depinde de ceapă. Din păcate, aceste legume te fac să plângi. Există totuși niște trucuri la care poți apela să remediezi situația.

Dacă plângi atunci când tai ceapă, să știi că nu ești singur. Aceasta este o reacție absolut normală a organismului tău la niște uleiuri volatile incorporate în acest aliment. Moleculele cu pricina îți ajung în ochi atunci când toci ceapa și nu durează foarte mult până lăcrimezi. Din punct de vedere evolutiv, reprezintă modul legumei de a se proteja pentru că ”nu vrea” să fie tăiată.

Substanța care te face să plângi când tai ceapă este intitulată, în termeni tehnici, syn-Propanethial-S-oxide sau doar S-oxide. Aceasta este foarte similară cu un gas lacrimogen folosit în armată, chiar dacă efectele expuneri nu se resimt pe termen lung.

Pentru a nu mai lăcrima atunci când tai ceapă, s-au format multe mituri de-a lungul anilor și cele mai multe dintre ele le găsești pe internet. Unul foarte popular ține de aprinderea unei lumânări lângă tocător, plecând de la ideea uleiurilor volatile pe care le-am menționat mai sus și arderea lor. Din păcate, pentru că se răspândesc foarte rapid în aer, într-un spațiu foarte mare, ar trebui să tai ceapă lângă un foc de tabără ca să funcționeze.

Trecând însă peste acest detaliu de fond, există câteva soluții la care poți apela, mai ales dacă trebuie să tai o cantitate semnificativă de ceapă. Pune ceapa în frigider pentru 10 – 20 de minute înainte să o tai. Nu o lăsa peste noapte că se înmoaie, dar câteva minute la rece micșorează viteza de deplasare a S-oxide prin aer și îți va ajunge mai greu la ochi.

Eventual, te poți proteja cu niște ochelari de protecție, ca cei de la înot, dar poate te simți ciudat să faci asta. Un alt truc care funcționează implică să cureți ceapa, să-i tai capetele și să o ții 10 minute în apă cu gheață înainte să o tai. Chiar dacă îi tai un pic din iuțeală acest proces, te scapă și de problema lacrimilor. Depinde acum ce te ”doare” mai mult, un compromis pe partea de gust sau plânsul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI