Fructele și legumele așa cum nu le știai: cum arătau pe vremuri față de ce știi acum

Fructele și legumele așa cum nu le știai: cum arătau pe vremuri față de ce știi acum

Probabil acum te bucuri de pepeni roșii mari, colorați, sau de banane frumoase și gustoase. Dar n-au fost mereu așa. Pe vremuri erau cu totul diferite.

De-a lungul istoriei, oamenii au modificat genele multor fructe și legume. De la generație la generație, ele s-au schimbat destul de mult. În prezent, sunt în stadiul final, am putea spune, dar n-au fost mereu așa.

Totuși, în prezent, alimentele modificate genetic ridică multe suspiciuni. Dar modificarea genetică a fost mereu valabilă, doar că s-a făcut altfele (evident, după vremuri). Mai jos vezi cum arătau fructele și legumele pe vremuri, când încă erau „sălbatice”.

Fructe transformate în ceva frumos: pepenii roșii

fructe si legume modificate genetic

O pictură realizată în secolul 17 de către Giovanni Stanchi îți arată niște pepeni ciudați. Sunt departe de ce știi în prezent. Pulpa era împărțită în șase secțiuni triunghiulare, cam ca acum, doar că totul era mult mai sec. De-a lungul timpului, oamenii au crescut pepenii astfel încât aceștia să aibă tot miezul roșu și cu cât mai puține semințe.

Fructele pe care nu le-ai încerca: bananele vechi

fructe si legume modificate genetic

Bananele sunt foate apreciate în prezent. Și sunt și frumoase, cel puțin față de cum erau în trecut. Bananele au fost pentru prima dată cultivate cândva între 7.000 și 10.000 de ani în urmă. Primele indicii că ar fi fost cultivate au fost găsite în regiunea cunoscută azi drept Papua Noua Guinee. Sortimentele de atunci erau pline de semințe tari și mari.

Morcovii de azi sunt buni, dar n-au fost mereu așa

fructe si legume modificate genetic

Primii morcovi ar fi fost crescuți în secolul 10, în Persia și Assia Mică. Aceștia ar fi fost inițial violet sau albi, cu o rădăcină plină de ramificații. De atunci, agricultorii au reușit să transforme rădăcinile mici și subțiri în morcovii noștri de toate zilele, portocalii și fără ramificații.

Porumbul era cel puțin firav și total neatrăgător pentru consum

fructe si legume modificate genetic

Porumbul dulce era, cu 7.000 ani î.Hr., la fel de uscat precum un cartof și foarte mic în dimensiuni.

În secolul 15, europenii au început să cultive selectiv porumbul, până a ajuns așa cum îl știm în prezent. Astăzi, mărimea sa e de 1.000 de ori mai mare și este format din 6,6% zahăr, spre deosebire de strămoșul său, care conținea doar 1,9% zahăr.

  • Articolul a apărut inițial pe PLAYTECH
Urmăriți Playtech.ro și pe