Sfatul lui Raed Arafat despre închiderea magazinelor la 18:00. Ce nu trebuie să facem, de fapt

Sfatul lui Raed Arafat despre închiderea magazinelor la 18:00. Ce nu trebuie să facem, de fapt
Raed Arafat, sfat pentru români după hotărârea măsurii de închidere a magazinelor după ora 18:00

De duminică intră în vigoare noile restricții propuse de CNSU și acceptate de Guvern joi, pentru gestionarea pandemiei de coronavirus. Circulația este interzisă după orele 20:00 în localitățile în care incidența cazurilor de COVID-19 este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. Măsura este valabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică și pentru localitățile unde se depășește pragul de 4 cazuri la mia de locuitori. De asemenea, magazinele sunt închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori. Raed Arafat a venit în întâmpinarea românilor cu sfaturi pentru zilele în care supermarketurile se închid imediat după lăsarea serii.

Programul magazinelor, în funcție de infectări. Sfatul lui Raed Arafat

În aceste zile, magazinele, supermaketurile și hypermarketurile vor fi închise de la ora 18:00. Miniștrii de resort trebuie să stabilească prin ordin care este numărul persoanelor care au acces simultan în magazine și cum va fi verificată respectarea acestor reguli.

Cei din zonele roșii vor putea ieși din case după ora 20:00 doar în situații argumentate și având asupra lor declarația pe proprie răspundere, în care trebuie să prezinte motivul deplasării. Noile restricții trebuie aplicate imediat în localitățile cu multe cazuri, inclusiv în București, unde incidența este de 6,5 cazuri la mia de locuitori, potrivit ultimului raport. În acest context, Arafat spune că oamenii trebuie să se organizeze mai bine pentru a reuși să ajungă la cumpărături.

„Am să vă spun sfatul pe care îl dau. În primul rând, am menționat să fie și un ordin al ministrului sănătății și al ministerelor de resort, probabil Ministerul Economiei, care vor stabili inclusiv care sunt regulile, numărul de persoane în magazin și în spațiul respectiv și cum se va controla acest lucru.

Sunt convins că vor fi multe discuții aici, când ai ajuns la faza la care la ora 18:00 se închide magazinul și la ora 20.00 trebuie să fii acasă, înseamnă că ești în faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, trebuie să se gândească la decalarea programului de muncă”, a declarat șeful DSU la Digi24.

Șeful DSU pune accentul pe adaptare 

Totodată, secretarul de stat a precizat că cetățenii nu ar trebui să meargă la cumpărături în ultimele minute de program, ci să aleagă o zi în care să se aprovizioneze cu produsele de care au nevoie.

„Asta nu înseamnă că noi muncim normal până la ora 18:00, după care toată lumea este la magazin. Înseamnă că trebuie să ne adaptăm, acest program trebuie să ne trimită către o adaptare la locul de muncă pentru a reduce contactul și acolo. Regulile sunt prevăzute, trebuie doar respectate. Dacă faci acest lucru, poți să găsești și momentul în care te duci la magazin nu neapărat la ora 17.55, poți să desemnezi ziua în care te duci, că nu vei merge în fiecare zi”, a completat oficialul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI