Nouriel Roubini, cel care a anticipat criza financiară mondială din 2008, avertizează acum că 10 „mega-amenințări” pândesc omenirea, inclusiv războaie, crize ale datoriilor și o „bombă cu ceas” demografică. Reputatul economist susține că toate aceste pericole vor determina investitorii să se îndrepte spre aur, făcând ca prețul metalului galben să crească la 3.000 de dolari până în 2028.
„În următorii câțiva ani, mă aștept ca aurul să aibă rate mari de rentabilitate cu o singură cifră în rate scăzute de rentabilitate de două cifre. Mă aștept la rate de rentabilitate de aproximativ 10% pe an, în următorii cinci ani”, a explicat Nouriel Roubini, adăugând că inflația, stagflația și tendința de „dedolarizare” vor fi principalii factori.
Potrivit celebrului expert, „dacă rivalii Statelor Unite trebuie să-și diversifice activele, pentru că am transformat dolarul în armă și pot fi impuse sancțiuni, atunci singurul activ internațional de rezervă, care nu poate fi confiscat de SUA și de Occident, nu va fi nici dolarul, nici euro, yenul sau lira, ci aurul!”. Acesta a estimat că prețul aurului va crește cu 10% pe an, pe parcursul următorilor cinci ani, ajungând la peste 3.000 de dolari pe uncie, cu o rentabilitate generală de 60%.
Supranumit „Dr. Doom” pentru previziunile sale economice sumbre și anticiparea corectă a situației financiare din 2008, Nouriel Roubini semnalează că o „o criză de datorii stagflaționiste” ar putea începe chiar anul acesta, ceea ce va duce la scădera acțiunilor și obligațiunilor.
„Dacă am dreptate, că vom avea o aterizare grea, că inflația va fi persistentă și că băncile centrale sunt într-o dilemă, atunci atât acțiunile, cât și obligațiunile se vor descurca prost. Aurul ar trebui să meargă mai bine pentru că este o acoperire împotriva inflației. Este, de asemenea, o barieră împotriva instabilității financiare și a stabilității sociale, politice și geopolitice”, a relatat el.
Roubini mai spune că „puteri revizioniste” (China, Rusia, Iran și Coreea de Nord) vor provoca, în următorii ani, SUA și Europa pentru dominație mondială. În plus, economistul anticipează atacarea Taiwanului de către China în 2023, provocând noi tensiuni între Beijing și Washington.
„Președintele Xi a dorit un al treilea mandat nu pentru că vrea să reformeze China, ci pentru că dorește să intre în istorie drept președintele care a unit China continentală cu Taiwanul”, a punctat acesta.
În opinia sa, un astfel de conflict se va transforma într-un „război nuclear între SUA și China”! Dacă Statele Unite vor renunța la angajamentul față de Taiwan, americanii își vor pierde credibilitatea ca aliat militar, este de părere Nouriel Roubini.
Alte amenințări pentru planetă, aduse în discuție de celebrul economist, sunt crizele datoriilor, deglobalizarea, o bombă cu ceas demografică, catastrofele climatice și inteligența artificială, care ar putea duce la o „distopie”.