Sfânta Varvara, prăznuită în calendarul ortodox pe 4 decembrie. Ce nu este bine să faci în această zi
Sfânta Varvara este prăznuită în calendarul ortodox pe 4 decembrie. Ea este cunoscută ca fiin patroana spirituală a minerilor, a geologilor, a prizonierilor și a arhitecților, dar și a tuturor celor care lucrează cu explozibili. Sfânta Varvara a trăit pe vremea împăratului Maximian și era fiica unui om foarte bogat. Varvara era foarte frumoasă, așa că tatăl ei a închis-o într-un turn. Ea s-a convertit la creștinism, motiv pentru care tatăl ei a condamnat-o.
Cine a fost Sfânta Varvara
Ziua Sfintei Varvara marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Conform legendei, Sfânta Varvara era fiica extrem de frumoasă a unui bărbat bogat păgân, care trăia în apropierea orașului Nicodemia din Asia Mică. Din teama că va fi cerută în căsătorie și luată de lângă el din cauza frumuseții sale, tatăl a închis-o într-un turn pentru a o proteja de lumea exterioară.
Citește și: Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox. Ce este interzis să faci astăzi
Puțin înainte de a porni într-o călătorie, el i-a comandat să i se construiască o baie impresionantă, aprobând designul înainte de plecare. Varvara a auzit de învățăturile lui Hristos și, în timpul absenței tatălui său, a petrecut mult timp în contemplare.
Din ferestrele turnului său, se uita la ținutul înconjurător și se minuna de lucrurile care creșteau; copacii, animalele și oamenii. Ea a hotărât că toate acestea trebuie să facă parte dintr-un plan mai mare și că idolii de lemn și piatră închinați de părinții ei trebuie condamnați ca fiind falsi. Încetul cu încetul, a început să accepte credința creștină. Pe măsură ce credința ei devenea fermă, ea a cerut constructorilor să redeseneze baia pe care tatăl ei o planificase, adăugând o fereastră în plus pentru ca cele trei ferestre să simbolizeze Sfânta Treime.
Cum a murit
Când tatăl ei s-a întors, a fost furios pentru schimbările făcute și furios când Varvara a recunoscut că este creștină. El a tras-o în fața guvernatorului provinciei, care a decretat că ea să fie torturată și executată prin decapitare. Tatăl ei a pus în aplicare singur sentința de moarte. Pe drumul spre casă, a fost lovit de un fulger și a murit.
Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă
Sfânta Varvara a trăit și a murit în jurul anului 300 d.Hr. Ea a fost venerată încă din secolul al VII-lea. Legenda fulgerului care l-a lovit pe persecutorul ei a făcut ca ea să fie considerată ocrotitoarea în caz de pericol de furtuni, incendii și moarte subită. Când praful de pușcă a apărut în lumea occidentală, Sfânta Varvara a fost invocată pentru ajutor împotriva accidentelor rezultate din explozii, deoarece unele dintre primele piese de artilerie explodau în loc să-și lanseze proiectilul – astfel, Sfânta Varvara a devenit patroana artileriștilor și a minerilor.
Ce să faci și ce să nu faci de Sfânta Varavara
În această zi se face semnul crucii cu miere curată în frunte, pe obraji și barbă. Este complet interzis să speli, să coși sau să faci treabă în case. Altfel, casa ta nu va fi păzită de pagube și boli.
În plus, în această zi nu se gătește și nu se mănâncă porumb, linte, fasole sau semințe, pentru că se spune că îți vor ieși bube. Copiii sunt spălați pe față de dimineață cu apă sfințită.
Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
În unele părți, există obiceiul ca fetele nemăritate să pună crengi de pomi fructiferi în apă. Dacă ele înfloresc până de Crăciun, înseamnă că fata se va căsători curând.
În această zi, minerii nu intră în galerii și femeile nu fac treburi casnice. Este o zi de sărbătoare și de odihnă.